Înregistrarea video cu ostaticul John Cantlie la Kobane arată "perversitatea" SI, afirmă Pentagonul

Înregistrarea video în care ostaticul britanic John Cantlie explică, în mijlocul unor ruine, că jihadiştii nu au fugit din oraşul sirian Kobane, demonstrează "perversitatea" organizaţiei teroriste Stat Islamic (SI), a apreciat marţi Pentagonul.

1533 afișări
Imaginea articolului Înregistrarea video cu ostaticul John Cantlie la Kobane arată "perversitatea" SI, afirmă Pentagonul

Înregistrarea video cu ostaticul John Cantlie la Kobane arată "perversitatea" SI, afirmă Pentagonul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Armata americană analizează în continuare înregistarea video pentru a stabili autenticitatea ei, dar, a priori, nimic nu permite de a afirma contrariul, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby.

În această înregistrare video, jurnalistul John Cantlie, în vârstă de 43 de ani, apare într-un oraş în ruine vorbind în faţa camerei de luat vederi şi pretinzând că "mujahedinii" (combatanţii islamişti) nu au bătut în retragere.

El spune că se află la Kobane, un oraş kurd din nordul Siriei, unde un obiectiv al jihadiştilor este de a prelua controlul asupra unor cartiere din nord cu scopul de a bloca accesul spre Turcia.

Înregistrarea video, a adăugat contraamiralul Kirby, "ilustrează din nou barbarismul" SI. "Ei au luat un om ostatic şi l-au forţat să apară în această înregistrare video. Acest fapt arată perversitatea lor", a apreciat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

ONG-ul Reporteri fără Frontiere (RSF) s-a arătat scandalizat de această înregistrare video. "Gruparea Stat Islamic profită în mod laş de situaţia lui John Cantlie pentru a-şi alimenta maşina de propagandă", a apreciat Christophe Deloire, secretarul general al RSF.

John Cantlie a fost răpit în Siria în noiembrie 2012, în timp ce relata despre războiul civil. Islamiştii au executat patru ostatici, doi americani şi doi britanici.

John Cantlie a apărut într-o serie de înregistrări video de propagandă ale SI pentru a contracara relatările presei occidentale despre conflict.

În precedentele înregistrări, el apare stând la un birou în costum portocaliu de prizonier, în faţa unei camere fixe. În înregistrarea difuzată luni, el se află afară, îmbrăcat într-o cămaşă neagră - culoarea islamiştilor din SI - şi are un început de barbă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici