Inscripţia furată de la muzeul Auschwitz urma să ajungă la un colecţionar britanic

Inscripţia furată de la fostul lagăr de exterminare Auschwitz urma să ajungă la un britanic bogat care este un simpatizant al naziştilor, relatează Daily Mirror.

163 afișări
Imaginea articolului Inscripţia furată de la muzeul Auschwitz urma să ajungă la un colecţionar britanic

Inscripţia furată de la muzeul Auschwitz urma să ajungă la un colecţionar britanic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cinci persoane au fost arestate în nordul Poloniei de către poliţie, care a reuşit să recupereze inscripţia din metal în lungime de cinci metri.

O investigaţie jurnalistică a dezvăluit că inscripţia urma să ajungă la un colecţionar britanic pasionat de nazism, prin intermediul unui grup de extremă-dreapta din Suedia.

Surse citate de Daily Mirror au confirmat că simbolul nazist urma să ajungă în Marea Britanie.

"Colecţionarul dorea acest trofeu şi s-a folosit de cunoştinţele sale din cercurile neonaziste pentru a anunţa că este pregătit să achite o sumă mare de bani", afirmă o sursă din Suedia.

"Grupul aranjase să ascundă inscripţia într-o locaţie din Suedia, aşteptând banii de la colecţionarul britanic. Planul prevedea folosirea banilor pentru comiterea unor atacuri rasiste în Suedia", explică sursa citată.

Poliţia poloneză a reuşit să recupereze inscripţia în limba germană "Arbeit macht frei" ("Munca eliberează"), furată pe 18 decembrie de la intrarea în fostul lagăr nazist Auschwitz-Birkenau (în sudul Poloniei).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici