Insider: Miliardarul tech Peter Thiel a fost informator al FBI

Peter Thiel a avut mai multe faţete de-a lungul anilor: fondator al Silicon Valley, megadonator al lui Trump, susţinător al criptomonedelor, sceptic în privinţa democraţiei. Dar există încă o altă faţetă a lui Thiel, una care a rămas secretă până acum: de informator al FBI.

445 afișări
Imaginea articolului Insider: Miliardarul tech Peter Thiel a fost informator al FBI

Sursa foto: X/Twitter

În vara anului 2021, potrivit Insider, Thiel a început să furnizeze informaţii în calitate de "sursă umană confidenţială", sau CHS, lui Johnathan Buma, un agent FBI din Los Angeles specializat în investigarea corupţiei politice şi a campaniilor de influenţă străină.
 
Charles Johnson, un vechi asociat al lui Thiel şi o figură notorie în mişcarea de extremă dreapta pe care Thiel a subvenţionat-o timp de un deceniu, a declarat pentru Insider că a ajutat la recrutarea miliardarului ca informator, prezentându-l pe Buma.
 
O sursă care cunoaşte relaţia lui Thiel cu FBI, a cărei identitate este cunoscută de Insider, dar care a insistat să rămână anonimă, a confirmat spusele lui Johnson, spunând pentru Insider că Johnson a intermediat o relaţie între Thiel şi Buma. Insider a reuşit să confirme, prin intermediul unei surse suplimentare, că FBI l-a adăugat pe Thiel pe lista sa oficială de informatori înregistraţi.
 
O altă sursă apropiată lui Thiel a declarat pentru Insider că, deşi nu a putut confirma că Thiel a fost un CHS, Thiel a vorbit ocazional cu Buma. Sursa a declarat că orice asistenţă pe care Thiel ar fi putut să o ofere FBI ar trebui înţeleasă ca parte a distanţării treptate a lui Thiel de Trump şi de mişcarea MAGA, care a criticat în mod viguros FBI şi alte agenţii federale de aplicare a legii.

Informaţii valoroase în mod recurent

FBI menţine o vastă reţea de informatori pentru a ţine sub observaţie crima organizată, ameninţările teroriste, grupurile extremiste şi alte ţinte criminale şi de informaţii. Aceste surse, conform Ghidului de politică privind sursele umane confidenţiale al biroului, sunt mai mult decât informatori ocazionali. 
 
Sursele umane confidenţiale intră "într-o relaţie cu FBI, iar această relaţie va afecta pentru totdeauna viaţa persoanei respective", se arată în ghid. "Ele vor fi fie o "sursă FBI", fie o "fostă sursă FBI" şi, la rândul lor, comportamentul său necorespunzător se va reflecta asupra FBI". Ca atare, procesul de recrutare şi menţinere a unor astfel de surse este foarte reglementat, necesitând mai multe niveluri de aprobare. Doar persoanele care sunt capabile să furnizeze "informaţii valoroase ... în mod recurent" primesc statutul de CHS, conform politicii.
 
În calitate de CHS, lui Thiel i s-a atribuit un nume de cod şi un număr de serie intern pentru a-i urmări raportarea. Informaţiile pe care le transmitea despre contactele străine şi intrigile din Silicon Valley erau revizuite şi "validate", sau verificate în raport cu alte surse, de către agenţii săi de caz şi colegii lor.
 
Thiel nu a răspuns la multiplele solicitări de comentarii. Un purtător de cuvânt al lui Thiel a încetat să mai răspundă la solicitări după ce i s-a spus că Insider relatează despre relaţia lui Thiel cu FBI. 
 
Biroul naţional de presă al FBI şi Scott Horton, un avocat care îl reprezintă pe Johnathan Buma, au refuzat să comenteze.

Niciun raport privind legăturile politice

Thiel este cetăţean al Germaniei, al Statelor Unite şi al Noii Zeelande; anul trecut, se pare că era în curs de a obţine încă un paşaport, din Malta. În 2016, a donat 1,25 milioane de dolari pentru campania lui Trump şi l-a susţinut de pe scena Convenţiei Naţionale Republicane. După ce Trump a câştigat, Thiel a făcut parte din echipa sa de tranziţie.
 
Johnson, care a declarat că a fost şi el informator pentru Buma, a declarat pentru Insider că el crede că raportările lui Thiel către FBI s-au limitat în mare parte la contacte străine şi la încercările guvernelor străine de a pătrunde în Silicon Valley. Thiel a cerut public FBI să investigheze legăturile Google cu guvernul chinez.
 
Thiel, a declarat Johnson, a primit instrucţiuni de la FBI să nu raporteze interacţiunile sale cu Donald Trump sau cu alte personalităţi politice din SUA.
 
Mulţi dintre politicienii pe care Thiel i-a finanţat - inclusiv Trump, senatorul J.D. Vance din Ohio şi Blake Masters, fost candidat la Senat în Arizona - au atacat în mod repetat în public biroul şi conducerea acestuia. În 2022, Vance, a cărui campanie şi PAC-uri afiliate au primit în total 15 milioane de dolari de la Thiel, a afirmat în mod fals că FBI a pus ilegal sub ascultare telefonul lui Trump. Vance a acuzat biroul că "hărţuieşte creştinii credincioşi" şi s-a angajat să blocheze toate persoanele nominalizate de preşedintele Joe Biden la Departamentul de Justiţie ca represalii pentru urmăririle penale împotriva lui Trump. (Majoritatea donaţiilor lui Thiel, dar nu toate, au avut loc la începutul anului 2021, înainte de lansarea campaniei lui Vance şi de numeroasele afirmaţii false pe care acesta le-a făcut pe parcursul cursei).
 
Masters, a cărui campanie a primit un sprijin de 20 de milioane de dolari din partea lui Thiel, a susţinut teoria falsă a conspiraţiei conform căreia agenţi FBI sub acoperire au instigat la insurecţia din 6 ianuarie 2021 şi i-a acuzat pe agenţii FBI care au executat un mandat de percheziţie la Mar-a-Lago că "se iau de preşedintele Trump pentru că îl urăsc". (Ca şi în cazul lui Vance, majoritatea, dar nu toate donaţiile lui Thiel către Masters au avut loc înainte ca Masters să facă cele mai incendiare şi nefondate declaraţii ale sale în ultimele etape ale campaniei sale).
 
Se pare că Thiel plănuieşte să stea pe margine la alegerile din 2024.
 
Nici Trump, nici Masters, nici Vance nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Afaceri cu FBI

Unele dintre interesele de afaceri ale lui Thiel se bazează pe FBI şi pe alte agenţii guvernamentale ca potenţiale surse de venit. El păstrează o participaţie de 10% în Palantir, o companie de date care a vândut software şi servicii conexe în valoare de peste un miliard de dolari guvernului federal, inclusiv Pentagonului, CIA, Agenţiei Naţionale de Securitate şi FBI. Un contract de 250 de milioane de dolari încheiat cu armata americană în septembrie se adaugă la dovezile că Palantir este în esenţă "un furnizor de servicii guvernamentale", a declarat un analist financiar.
 
Thiel a susţinut, de asemenea, Boldend, o companie de spyware care se prezintă ca un concurent american al grupului israelian NSO, a raportat Forbes anul trecut. Produsele NSO au fost cumpărate şi testate de FBI. 
 
(Mithril Capital, o altă entitate co-fondată de Thiel, ar fi făcut obiectul interesului FBI în 2019, deşi se pare că nu a ieşit nimic din această anchetă. Cofondatorul Mithril nu a răspuns la o solicitare de comentarii. FBI nu a răspuns la o întrebare referitoare la chestiunea Mithril).
 
Johnson, care a dezvăluit legăturile lui Thiel cu FBI, este un investitor în domeniul tehnologiei şi un agitator de extremă dreapta cu legături de lungă durată atât cu Thiel, cât şi cu reţeaua de operatori politici MAGA din jurul lui Trump. El pretinde că a contribuit la fondarea Clearview, un startup de recunoaştere facială, şi Traitwell, o companie de genomică. Potrivit Forbes, a lucrat cu Thiel pentru a ajuta la verificarea şi selectarea personalului de rang înalt pentru tranziţia lui Trump în 2017.
 
Johnson a susţinut că este informator al FBI într-un proces pe care l-a intentat împotriva fondatorilor Clearview. El a declarat pentru Insider că l-a recrutat pe Thiel pentru a servi ca CHS şi l-a prezentat pe acesta lui Buma, agentul special al FBI care era supraveghetorul lui Johnson.
 
Nu este clar dacă Thiel rămâne un CHS pentru FBI. Johnson a declarat pentru Insider că el crede că relaţia a fost întreruptă, dar a refuzat să ofere detalii; Buma a scris în declaraţia sa în faţa Comisiei juridice a Senatului că i s-a ordonat să înceteze contactul cu toate sursele sale la sfârşitul anului 2022.
 
Legăturile lui Johnson cu Trump şi Thiel sunt bine documentate. Dar el este, de asemenea, un "trol" autoidentificat, cu un istoric de răspândire de informaţii false şi de denigrare a rivalilor săi. În acest caz, afirmaţiile sale sunt coroborate de alte două surse, precum şi susţinute parţial de o a treia care spune că Thiel şi Buma au vorbit ocazional.

Ori cu noi, ori împotriva noastră

Buma a ieşit în evidenţă în luna august în calitate de denunţător, susţinând că FBI-ul sub conducerea lui Trump şi a procurorului general Bill Barr a închis eforturile sale de a determina dacă Rudy Giuliani a fost compromis de un agent rus. Insider a fost prima organizaţie de ştiri care a relatat despre afirmaţiile sale.
 
Într-o declaraţie pregătită pentru Comisia Judiciară a Senatului, Buma a afirmat că sediul central al FBI i-a închis cele mai valoroase surse umane, inclusiv una cu nume de cod "Genius", care a raportat despre figuri de extremă dreapta implicate în planificarea atacului asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021. Johnson a declarat pentru Insider că "Genius" era numele său de cod de la CHS. Insider a reuşit să confirme identitatea lui Johnson ca fiind "Genius" cu două surse suplimentare. Declaraţia nu îl menţionează pe Thiel.
 
Într-o declaraţie scrisă pentru Insider, Johnson a spus că a făcut un pas înainte în calitate de CHS pentru a sprijini efortul lui Buma ca informator de a aduce ceea ce Buma consideră a fi reformele necesare în modul în care FBI-ul tratează informatorii. Johnson a spus că expune activitatea lui Thiel în calitate de CHS ca răzbunare pentru ceea ce Johnson percepe ca fiind un proces decizional greşit al Founders Fund, firma de capital de risc a lui Thiel.
 
De asemenea, Johnson a declarat pentru Insider că s-a simţit trădat de faptul că Thiel nu a investit în propriile startup-uri ale lui Johnson, ceea ce se aştepta ca Thiel să facă în schimbul prezentării sale lui Buma. Johnson a declarat că i-a spus lui Thiel că, oferindu-i FBI-ului o legătură cu contactele sale cu guvernele străine, ar putea să-şi demonstreze loialitatea faţă de Statele Unite. 
 
El a descris motivaţia lui Thiel de a lucra cu Buma ca fiind un fel de acoperire într-un mediu în care bogăţia extravagantă nu mai oferă siguranţa de altădată. El a subliniat reportajul realizat de ProPublica cu privire la evaziunea fiscală a lui Thiel şi la moartea lui Jeffrey Epstein, care ar fi programat mai multe întâlniri cu Thiel.
 
"I-am spus că fie este cu mine, fie este împotriva mea", a spus Johnson. 
 
Recrutarea de către FBI a lui Thiel în calitate de CHS îl plasează pe acesta printre cele mai proeminente atuuri ale biroului, dar el nu este singurul dintre personalităţile de dreapta care au colaborat cu biroul. Trump însuşi s-a oferit să ajute FBI-ul să lupte împotriva crimei organizate în Atlantic City la începutul anilor 1980. Truth Social, compania de social media deţinută de Trump, a informat în linişte FBI despre utilizatorii care ameninţă cu violenţa, chiar dacă încearcă să profite de furia lor. Cel puţin doi dintre cei care s-au revoltat şi au luat cu asalt Capitoliul pe 6 ianuarie erau, de asemenea, informatori FBI, la fel ca şi Enrique Tarrio, liderul Proud Boys, care a fost condamnat la 22 de ani de închisoare pentru conspiraţie sedicioasă şi alte infracţiuni care decurg din încălcarea Capitoliului. Se pare că Tarrio a servit ca sursă pentru forţele de ordine federale şi locale, ajutând la urmărirea penală a peste o duzină de persoane.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici