Instalarea cortului lui Kadhafi în apropiere de New York, îngrijorează SUA

Autorităţile americane au fost puse în încurcătură marţi de perspectiva ca liderul libian Muammar Kadhafi să îşi instaleze luna viitoare cortul de beduin la periferia oraşului New York, unde locuiesc rudele victimelor atentatului de la Lockerbie.

15 afișări
Imaginea articolului Instalarea cortului lui Kadhafi în apropiere de New York, îngrijorează SUA

Instalarea cortului lui Kadhafi în apropiere de New York, îngrijorează SUA (Imagine din arhivă; Mediafax Foto/AFP)

Liderul libian va participa la sfârşitul lui septembrie la Adunarea Generală a ONU la New York, pentru prima dată în ultimii 40 de ani, iar aleşii din New Jersey se tem că acesta se va instala în timpul şederii sale pe un teren pe care îl deţine Libia în Englewood, un orăşel în apropiere de New York.

Aici locuiesc familiile unora dintre victimele atentatului de la Lockerbie, soldat cu 270 de morţi în 1988 şi care au fost şocate de primirea triumfală organizată recent de Kadhafi lui Ali Mohamed al-Megrahi, condamnat pentru atentat şi eliberat din motive umanitare.

Senatorul de New Jersey, Frank Lautenberg, a cerut Departamentului de Stat să limiteze activităţile lui Kadhafi în zona sediului ONU din New York.

"Ţinând cont de evenimentele recente, cred că Departamentul de Stat trebuie să se asigure că intrarea colonelului Kadhafi în Statele Unite este destinată activităţilor în cadrul ONU şi să nu îi permită deplasarea liberă", a declarat Lautenberg într-un comunicat.

"Suntem receptivi la îngrijorarea exprimată de comunităţile care ar putea fi afectate de vizita delegaţiei libiene", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ian Kelly, într-o conferinţă de presă.

"Purtăm discuţii cu autorităţile locale din zona New York-ului", a continuat acesta.

"Dar discutăm şi cu libienii, pentru a sublinia îngrijorarea şi sensibilitatea familiilor care locuiesc în această zonă", a adăugat acesta, precizând că "nu a fost luată nici o decizie prinvind locul în care acesta se va instala".

Purtătorul de cuvânt a remarcat că Libia nu a depus până în prezent nici o cerere oficială pentru instalarea cortului lui Kadhafi.

Statele Unite, care găzduiesc sediul ONU, au obligaţia de a facilita şederea pe teritoriul lor delegaţiilor străine, oricare ar fi acestea, în timpul vizitelor la organizaţia internaţională.

Washingtonul îşi rezervă dreptul de a limita deplasările anumitor lideri ai ţărilor ostile Statelor Unite, pe o rază de aproximativ 40 de kilometri în jurul sediului ONU.

În cazul colonelului Kadhafi, reacceptat de când a renunţat la terorism şi achiziţionarea de arme de distrugere în masă în 2003, Departamentul de Stat nu a luat încă o decizie, a adăugat Kelly.

"Nu sunt sigur de posibilităţile legale", a adăugat acesta. "Este un lucru despre care vom discuta în acest moment".

"Ceea ce vrem, este să ajungem la un consens cu Libia înainte de a ajunge aici", a continuat el. Un consens referitor la "unde anume se va instala".

În pofida protestelor provocate de primirea triumfală rezervată la Tripoli lui Megrahi, Washingtonul a evitat să îşi reevalueze relaţiile cu Libia, care deţine cele mai mari rezerve petroliere din Africa.

Casa Albă a refuzat de asemenea excludera unei întâlniri a preşedintelui Barack Obama cu Kadhafi la New York.

Libia va prezida Adunarea Generală a ONU cu prilejul celei de a 64-a sesiuni anuale, la sfârşitul lui septembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici