Instanţa supremă din SUA le permite suspecţilor de la Guantanamo să conteste detenţia

Curtea Supremă de Justiţie din Statele Unite a decis joi că suspecţii de la Guantanamo Bay au dreptul să conteste detenţia la tribunalele federale, o hotărâre care nu va fi pe placul administraţiei George W. Bush.

14 afișări
Imaginea articolului Instanţa supremă din SUA le permite suspecţilor de la Guantanamo să conteste detenţia

Instanţa supremă din SUA le permite suspecţilor de la Guantanamo să conteste detenţia (Imagine: Mediafax/AFP)

Magistraţii Curţii Supreme au anulat astfel o decizie care permitea aplicarea unei legi din 2006, prin care suspecţii nu mai aveau dreptul să conteste detenţia.

"Am decis că reclamanţii chiar au dreptul la habeas corpus", scrie judecătorul Anthony Kennedy în documentul de 70 de pagini.

Habeas corpus este un drept care permite deţinuţilor să îşi conteste detenţia impusă de administraţie.

Potrivit lui Kennedy, Congresul nu a creat o alternativă adecvată pentru deţinuţii de la Guantanamo de a-şi contesta detenţia.

O lege din 2006 permitea o revizuire limitată de către o curte de apel din Washington a desemnării militare a deţinuţilor drept "combatanţi inamici".

Kennedy a precizat că alte probleme legate de legalitatea detenţiei lor trebuie rezolvate de judecătorii federali.

Amnesty International, care a pledat pentru drepturile deţinuţilor, a salutat decizia. "Curtea Supremă a luat decizia corectă. Oricine are dreptul de a contesta motivele pentru care este încarcerat, de a auzi acuzaţiile formulate împotriva sa şi de a răspunde", a declarat Daila Hashad, director al programului pentru drepturile omului din cadrul Amnesty International.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici