ÎNTÂLNIRE între John Kerry şi Benjamin Netanyahu, într-o atmosferă de pesimism la Ierusalim. Premierul israelian: Ne îndoim de implicarea palestinienilor în procesul de pace

Secretarul de Stat american John Kerry s-a întâlnit joi, la Ierusalim, cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, la începutul unei noi misiuni care are drept scop avansarea negocierilor de pace dintre israelieni şi palestinieni, tensionate în ultima perioadă.

186 afișări
Imaginea articolului ÎNTÂLNIRE între John Kerry şi Benjamin Netanyahu, într-o atmosferă de pesimism la Ierusalim. Premierul israelian: Ne îndoim de implicarea palestinienilor în procesul de pace

John Kerry, Benjamin Netanyahu (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Această întrevedere, la care au participat, de asemenea, miniştii israelieni ai Apărării, Moshe Yaalon, şi Justiţiei, Tzipi Livni, a durat cinci ore.

Kerry urmează să aibă o altă întrevedere cu Netanyahu vineri dimineaţă, înainte de vizita sa la Ramallah (în Cisiordania), unde va fi primit de către preşedintele palestinian Mahmoud Abbas.

Secretarul de stat american intenţionează să discute cu israelienii şi palestinienii despre un proiect de "acord-cadru" american ce trasează liniile mari ale unei reglementări definitive a conflictului israeliano-palestinian.

"Intenţionez să cooperez cu cele două părţi mai intens în următoarele zile, pentru a reduce diferenţele referitoare la un cadru ce ar conţine liniile directoare agreate pentru negocierile privind statutul final", a explicat Kerry.

"Un acord-cadru acceptat (de ambele tabere) ar fi un progres semnificativ care ar permite acoperirea tuturor problemelor de fond", precum cele legate de frontiere, securitate, statutul Ierusalimului şi refugiaţi, a declarat el.

Totuşi, israelienii şi palestinienii în continuare se acuză reciproc de sabotarea eforturilor de pace.

Netanyahu a criticat faptul că deţinuţii palestinieni eliberaţi săptămâna aceasta au fost primiţi ca "eroi" de către Abbas.

"Israelul se îndoieşte tot mai mult de implicarea palestinienilor în procesul de pace", a afirmat premierul israelian.

Din partea palestinienilor, Abbas a avertizat că va sesiza instanţele internaţionale cu privire la "cancerul colonizării" israeliene şi a reiterat că este împotriva "prezenţei militare israeliene în teritoriile ce aparţin statului independent Palestina".

Vizita lui Kerry în Israel are loc în contextul agravării stării de sănătate a fostului premier Ariel Sharon, în vârstă de 85 de ani, aflat în comă de opt ani.

Kerry i-a asigurat pe israelieni că "gândurile tuturor americanilor sunt alături de Israel şi de fostul lor lider".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici