Întâlnirea dintre Frattini şi Diaconescu, în presa italiană

Presa italiană acordă spaţii ample discuţiilor pe care ministrul italian de Externe, Franco Frattini, le-a avut luni, la Bruxelles şi Roma, cu omologul său român Cristian Diaconescu, analizând măsurile pe care cei doi oficiali au stabilit să le adopte pentru combaterea infracţionalităţii.

11 afișări
Imaginea articolului Întâlnirea dintre Frattini şi Diaconescu, în presa italiană

Ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"România garantează că va colabora cu Italia în materie de siguranţă publică", titrează L'Unione Sarda.

"România este favorabilă aplicării principiului «toleranţei zero» faţă de cei care comit infracţiuni, a dat asigurări Cristian Diaconescu după întâlnirea cu Franco Frattini. Diaconescu a dat asigurări că România este pregătită să ia măsurile necesare, subliniind că între Italia şi România prevalează spiritul cooperării", notează publicaţia italiană.

Ziarele La Repubblica şi La Stampa redau pe larg declaraţiile ministrului român al Justiţiei, Cătălin Predoiu, conform căruia 40 la sută din persoanele urmărite internaţional de autorităţile române s-ar afla în Italia.

"În Italia se află 40 la sută dintre românii urmăriţi internaţional. În penitenciarele italiene sunt alţi 2.700 de cetăţeni români, în aşteptarea proceselor (1.773) sau condamnaţi definitiv (953). Majoritatea sunt în închisori din regiunile Lazio, Piemonte şi Sicilia. În ultimii doi ani, Guvernul italian a cerut transferul în închisori româneşti a 57 de condamnaţi, însă doar 13 au părăsit Italia", scrie La Stampa.

"Ministrul român de Externe a dat asigurări că Bucureştiul va continua să garanteze colaborarea maximă în combaterea infracţionalităţii, însă fără limitarea circulaţiei cetăţenilor români", observă La Stampa.

"România este o ţară prietenă, dar este nevoie de intensificarea cooperării şi de garanţii. Infracţionalitatea şi problema siguranţei s-au aflat în centrul discuţiilor dintre Franco Frattini şi Cristian Diaconescu, prima dată la Bruxelles, cu ocazia CAGRE, apoi la Roma. Frattini a reiterat necesitatea intensificării colaborării bilaterale, inclusiv prin trimiterea unor poliţişti suplimentari", comentează La Repubblica.

"Franco Frattini a cerut României să comunice poliţiei italiene datele persoanelor cu antecedente", titrează Corriere della Sera.

"Datele cetăţenilor români care au antecedente penale şi intenţionează să meargă în Italia vor fi transmise de Poliţia de frontieră română autorităţilor italiene. Aceasta este solicitarea ministrului de Externe, Franco Frattini, adresată omologului român Cristian Diaconescu. Acesta este tipul de colaborare pe care Italia o aşteaptă din partea autorităţilor române, fără modificarea principiului liberei circulaţii", scrie La Repubblica.

"Cetăţenii români care au antecedente penale nu vor fi blocaţi la frontiera italiană, ci doar vor ajunge în atenţia autorităţilor italiene, în spiritul deplinei cooperări. Acest mecanism, prevăzut în acordul Schengen, va intra în vigoare pentru România în 2011", explică publicaţia italiană.

Citeşte şi:

Frattini: Să fie informate autorităţile italiene când vin persoane care au comis delicte

Diaconescu: Nu vom lua nicio măsură de limitare a dreptului de liberă circulaţie

Frattini: Am cerut României trimiterea unui contingent de poliţie mai mare în Italia

Frattini: Românii condamnaţi în Italia să execute pedeapsa în România

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici