Intensificare a rasismului în SUA, după alegerea lui Obama

Numărul grupărilor care promovează ura rasială sau faţă de anumite minorităţi a crescut anul trecut în Statele Unite, pe fondul îngrijorării legate de imigraţia lantino-americană, alegerea lui Barack Obama şi criza economică, potrivit unui studiu publicat joi.

21 afișări
Imaginea articolului Intensificare a rasismului în SUA, după alegerea lui Obama

Intensificare a rasismului în SUA, după alegerea lui Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit studiului Southern Poverty Law Center (SPLC), 926 de astfel de grupări rasiste, xenofobe sau ostile minorităţilor erau active în Statele Unite în 2008, în creştere cu 4 la sută faţă de 2007 (888) şi cu 56 la sută faţă de anul 2000 (602 înregistrate).

"Perioadele dificile ale economiei oferă un teren favorabil celor care alimentează ura faţă de minorităţi, făcând din acestea ţapi ispăşitori pentru problemele noastre", comentează Mark Potok, în Intelligence Report, potrivit unui editorial publicat pe site-ul SPLC.

Alegerea lui Barack Obama, primul preşedinte de culoare al Statelor Unite, i-a "inflamat pe rasiştii extremişti care văd (această alegere) ca pe un semn suplimentar al faptului că ţara lor este asediată de non-albi", continuă Potok.

Studiul aminteşte că Obama a primit în timpul campaniei "cel mai mare număr de ameninţări din istorie pentru un candidat la preşedinţie şi mai mulţi susţinători ai superiorităţii rasei albe au fost arestaţi după ce au ameninţat că îl vor asasina sau au fost acuzaţi că au încercat să facă acest lucru".

Incidente cu o încărcătură simbolică rasială au avut loc în mai multe state de la alegerea lui Obama, în noiembrie, implicând în special agresiuni şi arderea unor imagini ale acestuia.

Printre grupările care se declară deschis rasiste sau ostile minorităţilor în Statele Unite se numără neonazişti, naţionalişti albi, skinheads, Ku Klus Klan, separatişti de culoare care se opun lui Obama, grupuri homofobe sau antiimigraţie sau cei care neagă Holocaustul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici