Ion Cristoiu: Alegerea unui preşedinte pro european la Chişinău va fi o mare problemă pentru România

Ion Cristoiu a profeţit că Maia Sandu va fi preşedinta proeuropeană a Republicii Moldova şi a explicat care vor fi consecinţele acestei alegeri pentru moldoveni, dar şi în relaţiile cu România.

7207 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Alegerea unui preşedinte pro european la Chişinău va fi o mare problemă pentru România

Ion Cristoiu: Alegerea unui preşedinte pro european la Chişinău va fi o mare problemă pentru România

“Cel mai mare pericol după rezultatul acestor alegeri este entuziasmul şi absenţa unui răspuns la întrebarea de ce nu s-au mai vârăt ruşii. Dacă se vârau serviciile ruseşti, vota şi diaspora mai puţin. Nu.

E clar că ruşii nu s-au mai amestecat pentru că nu mai au niciun interes, din mai multe motive. Ruşii pe care îi cunosc din istorie, singurul lucru pe care îl recunosc în materie de cucerire e talpa, militariceşte. Au intrat în Caucazul de Nord. Au cucerit Crimeea militariceşte, e teritoriul lor? În consecinţă, ei au o talpă în Transnistria. Ce interes au ei acum să se vîre, să creeze o problemă?

Deci din punct de vedere al Moldovei e bine să fie pro europeană pentru amărâţii ăia de moldoveni care sunt în Occident, mă rog, măcar să le întreţină o iluzie, preşedintele nu are nicio putere pentru că este republică semiprezidenţială, ruşii nu s-au mai amestecat, nu mai au niciun favorit. Ba chiar favoritul lor tradiţional nu mai e favorit, nu mai au niciun interes pentru că în momentul în care ar avea un favorit ar însemna să dea parale.

Ori ruşii nu vor, să dea parale, pentru ce? Ei dau acolo unde e talpa. Din punctul acesta de vedere, alegerea unui preşedinte pro european va fi o mare problemă pentru România pentru că noi am fost la Bruxelles mătuşa cea bună şi frumoasă pentru R. Moldova. De unire, nici nu mai vorbim.

Noi puteam să unim când era preşedinte pro rus, ca să-i eliberăm, acum cu preşedinte pro european nu mai trebuie să-i eliberăm. Un preşedinte pro european cu pile la Bruxelles va fi un mare adversar al tutelării de către noi. Probabil că noi vom da în continuare bani, dar influenţa noastră prin Bruxelles nu va mai fi”, a afirmat publicistul la emisiunea „Gândurile lui Cristoiu”.

Pro-europeana Maia Sandu a câştigat detaşat al doilea tur la alegerilor din Republica Moldova, cu peste 15 procente diferenţă faţă de contracandidatul pro-rus Igor Dodon, preşedintele în funcţie. 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici