Irakul ar putea ancheta achiziţionarea detectoarelor de bombe din Marea Britanie

Preşedintele Comisiei de apărare şi securitate din Parlamentul irakian şi-a exprimat duminică intenţia de a declanşa o anchetă privind detectoarele de explozibil vândute în Irak de compania britanică ATSC.

12 afișări
Imaginea articolului Irakul ar putea ancheta achiziţionarea detectoarelor de bombe din Marea Britanie

Irakul ar putea ancheta achiziţionarea detectoarelor de bombe din Marea Britanie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vom începe să strângem indicii pentru a stabili cum a fost vândut acest echipament în Irak", a declarat Hadi Al-Ameri.

"Dacă firma britanică este responsabilă, vom cere despăgubiri prin intermediul Ministerului de Externe", a spus el.

Directorul companiei ATSC, Jim McCormick, a fost arestat vineri în Marea Britanie, fiind acuzat că a vândut în Irak, probabil fraudulos, detectoare de bombe care nu funcţionează corespunzător.

În acelaşi timp, autorităţile britanice au interzis exportul dispozitivelor ADE 651, practic omniprezente în Irak.

Dispozitivele ADE 651 folosesc carduri care pot detecta explozibili de tip C4 sau TNT, dar şi armament, fiind cumpărate în cantităţi mari de forţele de securitate irakiene, la preţuri cuprinse între 16.500 şi 60.000 de dolari.

Detectoarele erau încă folosite duminică la Bagdad, conform AFP.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici