Iran: Un lider rebel condamnat la moarte susţine că SUA se află în spatele atacurilor sunnite

Un lider al grupului rebel sunnit Joundallah, aflat în aşteptarea execuţiei în Iran, a afirmat marţi că mişcarea sa îşi comitea atacurile pe teritoriul iranian la ordinul Statelor Unite.

22 afișări
Imaginea articolului Iran: Un lider rebel condamnat la moarte susţine că SUA se află în spatele atacurilor sunnite

Iran: Un lider rebel condamnat la moarte susţine că SUA se află în spatele atacurilor sunnite (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Statele Unite au creat şi susţinut Joundallah (soldaţii lui Dumnezeu) şi noi ne primeam ordinele de la ei", a declarat Abdolhamid Rigi, fratele liderului mişcării, Abdolmalek Rigi.

El s-a exprimat în timpul unei conferinţe de presă, din cadrul unei clădiri guvernamentale din oraşul Zahedan, capitala provinciei Sistan-Baluchistan, şi nu în incinta închisorii unde era deţinut.

Condamnatul la moarte era îmbrăcat în civil şi nu în uniforma de prizonier şi au fost difuzate imagini ale unor atacuri atribuite grupării rebele.

Statele Unite ne spuneau "pe cine să lovim sau să nu lovim. (...) Ei spuneau că urmau să ne furnizeze tot ce avem nevoie în termeni de bani şi material", a adăugat el.

Autorităţile iraniene acuză mişcarea Joundallah că a comis în ultimii ani numeroase atacuri, între care un atentat sinucigaş soldat cu 25 de morţi, la sfârşitul lunii mai, într-o moschee şiită din Zahedan.

Teheranul a acuzat Washingtonul că i-a recrutat pe autorii acestui ultim atac, evocând o dorinţă de destabilizare a regimului, înainte de scrutinul prezidenţial de la 12 iunie.

În timp ce Abdolhamid Rigi se adresa presei, el a fost atacat verbal de familiile victimelor acestui atentat.

Populaţia iraniană, ce numără 70 de milioane de locuitori, este compusă în proporţie de peste 90 la sută din şiiţi, dar provincia Sistan-Baluchistan, situată la frontiera cu Pakistanul şi Afganistanul, adăposteşte o puternică minoritate sunnită.

Ea este considerată drept provincia cea mai puţin sigură din Iran, din cauza prezenţei rebelilor, dar şi din cauza traficanţilor de droguri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici