Iran: Un profesor şi un analist apropiaţi de tabăra reformatoare au fost arestaţi

Un profesor universitar şi un analist ce aveau legături cu tabăra reformatoare, susţinătoare a candidatului necâştigător la alegerile prezidenţiale din Iran, Mir Hossein Moussavi, au fost arestaţi miercuri, au declarat apropiaţi ai acestora.

17 afișări
Imaginea articolului Iran: Un profesor şi un analist apropiaţi de tabăra reformatoare au fost arestaţi

Susţinătorii lui Moussavi vor să organizeze un nou marş (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Hamid Reza Jalaipour, profesor de sociologie la Universitatea din Teheran şi contributor la campania conservatorului moderat Moussavi la alegerile prezidenţiale din 12 iunie, a fost arestat la domiciliul său, miercuri dimineaţă, a afirmat colegul său, Issa Saharkhiz.

Said Laylaz, un economist şi analist politic, a fost de asemenea arestat la locuinţa sa, miercuri dimineaţă, a spus un membru al familiei sale.

Un număr important de oficiali şi jurnalişti reformatori au fost arestaţi, dintre care unii au fost apoi eliberaţi, după anunţarea, sâmbătă, a realegerii lui Mahmoud Ahmadinejad, într-o victorie contestată de Moussavi, care a denunţat, împreună cu ceilalţi doi candidaţi, nereguli la acest scrutin.

Anunţul realegerii preşedintelui în exerciţiu a provocat proteste violente în capitală, unde şapte civili au fost ucişi luni, precum şi manifestaţii cotidiene ale partizanilor lui Moussavi.

Marţi, ministrul Informaţiilor, Gholam Hossein Mohseni Ejeie, a anunţat că 26 de "organizatori" responsabili de violenţe au fost arestaţi.

Susţinătorii lui Moussavi, şi în general cei care resping corectitudinea realegerii lui Ahmadinejad, au decis să-şi continue manifestaţiile, în pofida interdicţiei autorităţilor.

 Moussavi le cere iranienilor să participe joi la un marş şi la o zi de doliu naţional

Candidatul învins de Mahmoud Ahamdinejad la alegerile prezidenţiale a propus "poporului iranian" să respecte joi o zi de doliu naţional, cu mitinguri şi marşuri, pentru a comemora victimele manifestaţiilor împotriva puterii, potrivit site-ului său.

"Moussavi cere poporului iranian să se adune în moschei şi să organizeze marşuri paşnice pentru a consola familiile martirilor şi a răniţilor în evenimentele recente", potrivit acestei declaraţii care precizează că acesta va participa la "o ceremonie" în acest sens.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici