Iranul a răspuns propunerii UE de relansare a Acordului nuclear din 2015 şi vrea o soluţie rapidă

Administraţia de la Teheran a răspuns, duminică, propunerii Uniunii Europene privind relansarea Acordului nuclear din 2015 şi a semnalat că vrea finalizarea rapidă a negocierilor şi ajungerea la o soluţie, informează agenţia Reuters.

7126 afișări
Imaginea articolului Iranul a răspuns propunerii UE de relansare a Acordului nuclear din 2015 şi vrea o soluţie rapidă

Iranul a răspuns propunerii UE de relansare a Acordului nuclear din 2015 şi vrea o soluţie rapidă

"Am transmis ideile propuse de noi, atât la nivel de substanţă, cât şi de formă, pentru a deschide drumul spre o soluţionare rapidă a negocierilor de la Viena", a declarat Ali Bagheri Kani, principalul negociator iranian, fără a oferi detalii despre propunerea Teheranului.

"Iranul este pregătit să finalizeze rapid negocierile, dacă cealaltă parte este pregătită să procedeze în acelaşi fel", a precizat oficialul iranian.

Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a anunţat în urmă cu câteva zile, într-un editorial publicat în cotidianul Financial Times, că propune un plan de relansare a Acordului nuclear cu Iranul, inclusiv prin reintegrarea Statelor Unite în tratat, avertizând că, în caz contrar, există riscul unei "crize nucleare periculoase".

"Am propus acum un text care abordează, în detaliu, procesul de anulare a sancţiunilor şi paşii necesari la nivel de acţiuni în domeniul nuclear pentru relansarea Acordului. Acest text reprezintă cel mai bun acord posibil pe care eu, în rolul de a facilita negocierile, îl consider fezabil. Nu este un acord perfect, dar abordează toate elementele esenţiale şi include compromisuri obţinute cu greu de toate părţile. Trebuie luate decizii acum pentru a face ca această oportunitate unică să aibă succes şi pentru a aduce potenţialul major al unui acord aplicat în totalitate. Nu văd posibilă vreo variantă alternativă concretă. (...) Acordul propus reflectă determinarea tuturor participanţilor la Tratat de a asigura sustenabilitatea, inclusiv prin angajamentele preşedintelui Joe Biden şi ale Statelor Unite", a afirmat Josep Borrell Fontelles.

"Dacă acest acord va fi respins, riscăm o criză nucleară periculoasă şi perspectivele amplificării izolării Iranului şi poporului iranian. Este responsabilitatea noastră comună să acceptăm acest acord", a atras atenţia Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici