Iranul dezminte construirea unei instalaţii secrete de îmbogăţire a uraniului

Directorul programului nuclear iranian, Ali Akbar Salehi, a dezminţit vineri informaţiile furnizate de o formaţiune de opoziţie iraniană, Organizaţia Mujahedinilor Poporului, privind construirea unei noi instalaţii nucleare secrete pentru îmbogăţirea uraniului.

18 afișări
Imaginea articolului Iranul dezminte construirea unei instalaţii secrete de îmbogăţire a uraniului

Iranul dezminte construirea unei instalaţii secrete de îmbogăţire a uraniului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu avem asemenea instalaţii destinate îmbogăţirii uraniului", a declarat Salehi, directorul Organizaţiei iraniene pentru Energie Atomică (OIEA), citat de agenţia de presă Mehr.

Salehi a declarat, totodată, că "în Iran nu există nicio instalaţie de acest tip, care să nu fie declarată la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică" (AIEA).

Soona Samsami, din cadrul Consiliului Naţional al Rezistenţei Iraniene (CNRI), şi un fost purtător de cuvânt al CNRI, Alireza Jafarzadeh, au declarat joi, la Washhington, că au furnizat informaţii Guvernului american, Cogresului Statelor Unite şi Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) privind construirea unei noi instalaţii nucleare secrete de către regimul de la Teheran.

CNRI este braţul politic al Organizaţiei Mujahedinilor Poporului, principala grupare înarmată a opoziţiei faţă de regimul de la Teheran.

Potrivit acestei formaţiuni, construirea instalaţiei de la Behjatabad-Abyek (nord-vest de Teheran) a fost începută în 2005, la aproximativ 120 de kilometri de capitala iraniană, şi ar fi finalizată în proporţie de 85 la sută. Instalaţia ar fi construită în interiorul unui munte, potrivit aceleiaşi surse.

Salehi a adăugat că pe teritoriul Iranului ar exista "numeroase centre" care utilizează materiale nucleare în scopuri medicale sau agricole.

Un oficial american a reacţionat cu prudenţă faţă de aceste informaţii, furnizate de opoziţia iraniană.

"Acest echipament este în construcţie de mai mulţi ani, iar noi ştim despre existenţa lui de mai mulţi ani", a declarat acest oficial, sub protecţia anonimatului.

"În pofida faptului că există, în continuare, o anumită ambiguitate cu privire la scopul său final (...), nu există, în acest stadiu, motive să se creadă că este vorba despre o instalaţie nucleară", a continuat el.

"Iranienii încarcă material militar şi în unele tunele. Oamenii trebuie să fie prudenţi în concluziile lor asupra acestui caz", a insistat acest oficial.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici