Iranul minimizează importanţa declaraţiei G8 privind activităţile sale nucleare

Ministrul iranian de Externe, Manouchehr Mottaki, a minimizat sâmbătă importanţa declaraţiei G8 privind programul său nuclear şi reprimarea manifestaţiilor de contestare a realegerii preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad.

11 afișări
Imaginea articolului Iranul minimizează importanţa declaraţiei G8 privind activităţile sale nucleare

Ministrul iranian de Externe Manouchehr Mottaki (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu este nici un mesaj nou din partea G8, care şi-a încheiat lucrările noaptea trecută", a declarat Mottaki, comentând reuniunea ţărilor celor mai industrializate din lume, din Italia.

"Au fost exprimate puncte de vedere diferite pe diverse subiecte dar nu s-a ajuns la un acord global (...) Vom prezenta propunerile noastre care vor reprezenta o bază de negocieri pentru toate problemele regionale şi internaţionale", a adăugat el fără a precizat data pentru prezentarea acestora.

"Dacă va fi un nou mesaj, vom acţiona în consecinţă", a conchis Mottaki.

Liderii G8 reuniţi în L'Aquila s-au declarat hotărâţi să găsească "o soluţie diplomatică" în dosarul nuclear, oferind Teheranului termen până la sfârşitul lui septembrie pentru a răspunde ofertei de dialog.

Aceştia s-au declarat "profund îngrijoraţi" şi de violenţele produse după realegerea contestată a lui Ahmadinejad, în iunie.

Iranul a anunţat la 15 aprilie că pregăteşte un set de propuneri de negocieri globale cu marile puteri, dar oficialii iranieni au declarat în repetate rânduri că refuză să mai vorbească despre programul nuclear.

"Suntem pe cale să pregătim un nou pachet care va fi prezentat grupului 5 plus 1 (Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania), a declarat preşedintele Ahmadinejad.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici