Iranul, pregătit să dialogheze pe tema dosarului nuclear

Iranul este pregătit să participe la un dialog pe tema dosarului nuclear într-un cadru "just şi logic" cu marile puteri, a declarat luni preşedintele ultraconservator iranian Mahmoud Ahmadinejad, în cadrul unei conferinţe de presă.

13 afișări
Imaginea articolului Iranul, pregătit să dialogheze pe tema dosarului nuclear

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am propus un dialog într-un cadru logic şi just cu toate ţările (...) care poate facilita schimbarea situaţiei" în contextul mondial, a declarat Ahmadinejad.

Din grupul 5 plus 1 fac parte membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU - Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie - şi Germania.

Cei 35 de membri ai Consiliului Guvernatorilor al AIEA se reunesc începând de luni.

Liderul iranian a declarat că "problema nucleară este închisă" în opinia sa şi că Iranul nu este dispus să discute despre drepturile sale "de necontestat" în domeniul nuclear, dar nu a exclus un dialog just cu gupul 5 plus 1.

"Din punctul nostru de vedere, problema nucleară este închisă (...). Nu ne vom negocia drepturile de necontestat" în domeniul nuclear, a insistat acesta.

"Am transmis două lucruri: crearea de oportunităţi în vederea utilizării în scopuri paşnice a energiei nucleare şi (în al doilea rând) prevenirea dezvoltării de arme nuclare de distrugere în masă", a continuat acesta.

"Pachetul nostru de propuneri este un răspuns faţă de cererea lor de reluare a negocierilor. Am stabilit cadrul şi am făcut propuneri", a adăugat acesta.

Iranul, supus sancţiunilor ONU, face în continuare obiectul presiunilor din partea marilor puteri din grupul 5 plus 1 de a deschide negocierile pe tema programului său nuclear.

"(Marile puteri occidentale - n. red.) nu au nici un interes să îşi continue politica (de ostilitate din trecut - n. red). Suntem pregătiţi pentru două opţiuni, dar preferăm, să îşi schimbe abordarea şi să respecte drepturile popoarelor", a insistat Ahmadinejad.

"Vom retransmite mai întâi propunerile noastre grupului 5 plus 1. Un pachet a fost pregătit pentru alte grupuri de state şi le va fi transmis", a precizat acesta.

În opinia lui, ţările europene şi Statele Unite "trebuie să iasă din turnul lor de fildeş" şi "să îşi schimbe atitudinea (...) pentru a recunoaşte drepturile" Iranului în domeniul nuclear.

"Nu le va folosi cu nimic să îşi continue politica din trecut", a insistat el.

Preşedintele iranian a declarat, de asemenea, că este pregătit să "discute" cu preşedintele american, Barack Obama, în faţa presei internaţionale.

"I-am spus (fostului preşedinte George W.) Bush şi lui Obama şi o spun din nou astăzi. Suntem pregătiţi să discutăm şi să dialogăm despre probleme internaţionale în faţa presei, care este cel mai bun mijloc de rezolvare a problemelor", a declarat Ahmadinejad.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici