Iranul trece peste toate tabuurile şi publică imagini cu Maryam Mirzakhani fără văl. "Regina matematicii a cedat în faţa algebrei morţii", într-un spital din California, la doar 40 de ani

"Regina matematicii a cedat în faţa algebrei morţii", scrie pe prima pagina ziarul iranian Hamshahri, care publică o fotografie cu Maryam Mirzakhani, fără hijab (vălul islamic). Cea mai mare matematiciană a lumii a murit sâmbătă, la doar 40 de ani. Într-un tribut adus acestui geniu, aproape toate ziarele din Iran au renunţat la tabuuri şi au ales să publice fotografii cu Maryam, cu chipul neacoperit.

15280 afișări
Imaginea articolului Iranul trece peste toate tabuurile şi publică imagini cu Maryam Mirzakhani fără văl. "Regina matematicii a cedat în faţa algebrei morţii", într-un spital din California, la doar 40 de ani

Iranul trece peste toate tabuurile şi publică imagini cu Maryam Mirzakhani fără văl. "Regina matematicii a cedat în faţa algebrei morţii", într-un spital din California, la doar 40 de ani

 

 

 

Un tribut i-a fost adus şi de preşedintele ţării, Hassan Rouhani, care a postat pe Instagram o imagine cu Maryam fără hijab: "Trecerea în nefiinţă a celui mai mare matematician al lumii este de neimaginat".

 

 

‌ درگذشت اندوه‏بار مریم میرزاخانی، #نابغه نامدار #ریاضی ایران و جهان موجب تأثر فراوان شد. ‌ درخشش بی‌نظیر این #دانشمند خلاق و انسان متواضع که نام ایران را در مجامع علمی جهانی طنین‏‌انداز کرد، نقطه عطفی در معرفی همت والای #زنان و جوانان ایرانی در مسیر کسب قله‌های افتخار در عرصه‌های گوناگون بین‌المللی بود. ‌ این‏جانب ضمن ارج نهادن به خدمات علمی و آثار ماندگار این فرزند فرهیخته ایران، مصیبت وارده را به جامعه علمی کشور و خانواده محترم آن عزیز از دست رفته صمیمانه تسلیت می‏‌گویم. ‌ #مریم_میرزاخانی (۱۳۹۶-۱۳۵۶) #فرزند_ایران ‌

A post shared by Hassan Rouhani • حسن روحانی (@hrouhani) on

Maryam a murit sâmbătă, din cauza unui cancer, la doar 40 de ani, într-un spital din California. O ţară întreagă deplânge zilele acestea moartea acestui geniu.

Maryam Mirzakhani este singura femeie care a obţinut medalia Fields în matematică, considerată Nobelul matematicii. Se întâmpla în 2014. Această distincţie este acordata din 1936, din patru în patru ani.

Era profesor la Standord University. Preşedintele renumitei instituţii, Marc Tessier-Lavigne, a declarat că influenţa acesteia va rămane pentru totdeauna în mintea miilor de femei pe care le-a inspirat să aleagă matematica şi ştiinţa.

Moartea lui Mirzakhan a mai îndepărtat un tabu, scrie The Guardian: un grup de parlamentari din Iran au cerut duminică urgentarea legii care va permite copiilor mamelor iraniene căsătorite cu cetăţeni din alte ţări să li se acorde cetăţenia iraniană. 

Mirzakhani era căsătorită cu un om de ştiinţă ceh. A fost născută şi crescută în Iran. A studiat la prestigioasa Universitatea Sharif din Teheran, apoi în 2004 a obţinut doctoratul la Harvard. 

În 1998 a supravieţui unui grav accident rutier în care şi-au pierdut viaţa şapte matematiciani, iar câţiva ani mai târziu a părăsit Iranul din cauza dificultăţilor pe care le întâmpina. 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici