Iranul va construi un nou reactor nuclear de cercetare

Iranul va construi "în curând" un nou reactor de cercetare nucleară în domeniul medical, "mai puternic" decât cel de care dispune în prezent la Teheran, a anunţat, miercuri, directorul programului nuclear iranian, Ali Akbar Salehi.

33 afișări
Imaginea articolului Iranul va construi un nou reactor nuclear de cercetare

Iranul va construi un nou reactor nuclear de cercetare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Suntem în curs de a pregăti construirea unui reactor mai puternic decât cel de la Teheran, pentru a produce radio-izotopi, iar acest reactor va fi pus în funcţiune în curând în ţară", a declarat Salehi, citat de site-ul televiziunii de stat.

Directorul Organizaţiei pentru Energie Atomică nu a făcut precizări privind stadiul de evoluţie în care se află proiectul, capacitatea noului reactor şi locul unde va fi construit.

Iranul dispune în prezent de un reactor de cercetare nucleară de cinci megawaţi, construit înainte de revoluţia islamică la Teheran.

Lansarea de către Iran, în februarie, a producţiei de uraniu îmbogăţit la nivelul de 20 la sută, la nivel oficial în vederea fabricării de combustibil pentru acest reactor, a declanşat o nouă criză în relaţiile cu comunitatea internaţională. Aceasta suspectează Teheranul, în pofida dezminţirilor sale, că încearcă să obţină arma nucleară.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat săptămâna trecută o nouă rezoluţie, însoţită de sancţiuni, prin care solicită Iranului suspendarea procesului de îmbogăţire a uraniului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici