Iranul va testa miercuri centrala nucleară de la Bushehr

Iranul va porni centrala nucleară de la Bushehr, construită de Rusia, pentru a efectua un test, miercuri, a anunţat un purtăror de cuvânt al Organizaţiei iraniene pentru Energie Atomică (AEO), potrivit presei iraniene citate de RIA Novosti în pagina electronică.

17 afișări
Imaginea articolului Iranul va testa miercuri centrala nucleară de la Bushehr

Iranul va testa miercuri centrala nucleară de la Bushehr (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Centrala nucleară Bushehr va fi pornită miercuri pentru un test în prezenţa directorului (companiei nucleare ruse) Rosatom, Serghei Kiriienko şi a directorului AEO, Gholam Reza Aghazadeh", a precizat Mohsen Delaviz.

Oficialii Rosatom au declarat săptămâna trecută că Serghei Kiriienko va efectua o vizită în Iran la 25 februarie, pentru a discuta despre construirea centralei de la Bushehr în valoare de un miliard de dolari.

Complexul, pe care Rusia a dat garanţii că îl va termina, potrivit unui contract încheiat în 1998, ar fi trebui să fie funcţional la sfârşitul lui 2006, dar termenul a fost amânat de câteva ori.

Rusia a pus întârzierile pe seama problemelor de ordin financiar pe care le-a întâmpinat, dar s-a presupus că Moscova ar tergiversa din cauza suspiciunilor statelor occidentale conform cărora Teheranul ar fabrica arme nucleare.

Iranul susţine că are nevoie de programul nuclear pentru a produce energie în scopuri civile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici