Irlanda cere încă 200 de milioane de euro Bisericii catolice în cazul abuzurilor sexuale

Guvernul irlandez a cerut Bisericii catolice încă 200 de milioane de euro, pentru a despăgubi victimele abuzurilor sexuale cu caracter pedofil comise de preoţi din această ţară, a declarat marţi premierul irlandez, Brian Cowen.

17 afișări
Imaginea articolului Irlanda cere încă 200 de milioane de euro Bisericii catolice în cazul abuzurilor sexuale

Irlanda cere încă 200 de milioane de euro Bisericii catolice în cazul abuzurilor sexuale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

El le-a explicat deputaţilor că Guvernul a apelat la 18 congregaţii religioase să plătească jumătate din sumă, restul fiind achitat de contribuabilii irlandezi.

Mai multe rapoarte au scos la iveală anul trecut mii de cazuri de abuzuri, în special sexuale, comise în şcoli, orfelinate, spitale şi în instituţii pentru copii administrate de aceste congregaţii.

Potrivit lui Cowen, costul realizării anchetelor şi despăgubirea celor 14.500 de victime s-ar ridica la circa 1,36 miliarde de euro.

Congregaţiile au anunţat în 2002 că vor plăti 128 de milioane de euro. La începutul acestui an, acestea au mai achitat 348 de milioane de euro, în bani şi proprietăţi imobiliare.

Dar Cowen a afirmat că obiectivul era o partajare echitabilă a sumei totale între statul irlandez şi Biserica catolică, subliniind că "ar trebui furnizaţi" încă 200 de milioane de euro de către aceasta.

"Va trebui să discutăm cu acestea (congregaţiile) pentru a stabili contribuţia suplimentară pe care ar putea să o aducă deoarece considerăm că obiectivul unei partajări în proporţie de 50-50 la sută ar fi o distribuire corectă a costurilor", a precizat Cowen.

Congregaţiile şi-au exprimat dorinţa de a colabora "într-o manieră constructivă cu Guvernul" pentru a soluţiona aceste probleme, a afirmat el.

Irlanda a fost afectată de numeroase dezvăluiri ale unor acte de pedofilie comise timp de zeci de ani de membri ai clerului catolic, cazuri adesea muşamalizate de ierarhia bisericească.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici