Irlanda va renunţa la necesitatea autorizaţiei ONU pentru desfăşurarea trupelor

Irlanda intenţionează să renunţe la o politică veche de zeci de ani de desfăşurare a trupelor doar în misiuni de menţinere a păcii de peste mări, care sunt autorizate de ONU, a declarat miercuri ministrul Afacerilor Externe şi Apărării, Micheal Martin, potrivit Reuters.

813 afișări
Imaginea articolului Irlanda va renunţa la necesitatea autorizaţiei ONU pentru desfăşurarea trupelor

Irlanda va renunţa la necesitatea autorizaţiei ONU pentru desfăşurarea trupelor

Irlanda are o politică de lungă durată de a sta în afara alianţelor militare. Totuşi, trupele sale participă la proiectele Uniunii Europene şi la misiunile de menţinere a păcii ale Naţiunilor Unite.

Legea irlandeză care reglementează trimiterea a peste 12 membri ai forţelor de apărare prevede că aceştia pot fi dislocaţi numai cu aprobarea guvernului, a parlamentului şi dacă operaţiunea este autorizată de ONU.

Martin a explicat că sistemul le acordă celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU un drept de veto asupra unei părţi din politica de apărare a Irlandei. Consiliul nu a autorizat o nouă misiune de menţinere a păcii din 2014.

„Prin urmare, cred că ar avea sens să ne modificăm legislaţia existentă într-un mod care să ne permită să răspundem la situaţiile de criză cu mai multă agilitate”, a spus Micheal Martin.

El a mai spus că oficialii vor pregăti o legislaţie care ar putea, printre altele, să permită Irlandei să trimită trupe către misiuni în străinătate, organizate de ţările gazdă sau de alianţe statale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici