Israelienii comemorează 18 ani de la asasinarea lui Yitzhak Rabin

Câteva zeci de mii de persoane s-au reunit sâmbătă seara la Tel Aviv pentru a comemora 18 ani de la asasinarea fostului premier Yitzhak Rabin.

124 afișări
Imaginea articolului Israelienii comemorează 18 ani de la asasinarea lui Yitzhak Rabin

Israelienii comemorează 18 ani de la asasinarea lui Yitzhak Rabin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Manifestanţii erau majoritatea adolescenţi, provenind din mişcări de tineret, larg reprezentate, din toate curentele politice, a constatat un corespondent AFP la faţa locului.

Ei purtau pancarte cu portrete ale lui Yitzhak Rabin şi sloganuri în favoarea democraţiei şi împotriva rasismului şi intoleranţei ca "Să stopăm preţul de plătit, să apărăm democraţia".

Evrei extremişti se livrează, sub numele de "Preţul de plătit", unor agresiuni, în general asupra unor palestinieni sau arabi israelieni, ca represalii faţă de decizii guvernamentale pe care le consideră ostile intereselor lor sau faţă de acţiuni atribuite palestinienilor.

Nepotul lui Yitzhak Rabin, Yonatan Ben-Artzi, s-a adresat mulţimii, interpelându-l pe premierul israelian Benjamin Netanyahu.

"Bunicul meu a fost asasinat pentru pace, iar dumneavoastră ne datoraţi pacea", a subliniat el.

"Aveţi o şansă unică să profitaţi de situaţia mondială pentru a face pace. Nu va fi uşor sau popular, dar este rândul dumneavoastră să închideţi cercul şi să ne aduceţi pacea", a adăugat el.

Potrivit posturilor de televiziune, aproximativ 30.000 de persoane au participat la miting, în piaţa în care Yitzhak Rabin a fost asainat pe 4 noiembrie 1995, cu trei gloanţe trase pe la spate, de către un extremist de dreapta, la finalul unei reuniuni paşnice la Tel Aviv.

Asasinul voia să submineze acordurile încheiate în 1993 de Rabin cu palestinienii.

Organizatorii şi-au exprimat dorinţa ca reuniunea să aibă loc, în acest an, la o dată cât mai apropiată de marcarea asasinării lui Rabin în calendarul ebraic, săptămâna viitoare.

O ceremonie oficială este prevăzută marţi la cimitirul în care fostul premier este înhumat, la Ierusalim.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici