Israelul analizează cum să răspundă la atacul iranian: se reuneşte cabinetul de război / Israelul cere ONU toate sancţiunile posibile împotriva Iranului / Ostaticii israelieni sunt în Rafah

  • Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a făcut apel la reţinere după atacul Iranului asupra Israelului.
  • Cabinetul israelian de război doreşte un răspuns la atacul Iranului, însă e divizat în privinţa momentului şi a amplorii, spun oficiali israelieni.
  • Franţa îl convoacă pe ambasadorul Iranului în legătură cu atacul asupra Israelului.
9333 afișări
Imaginea articolului Israelul analizează cum să răspundă la atacul iranian: se reuneşte cabinetul de război / Israelul cere ONU toate sancţiunile posibile împotriva Iranului / Ostaticii israelieni sunt în Rafah

UPDATE 22:50

Presa israeliană: Mass-media iraniană: Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a anunţat într-o scrisoare către Departamentul Apărării al SUA că, dacă Israelul va lansa un atac de represalii împotriva Iranului, Rusia va participa, de asemenea, la atacul iranian împotriva Israelului.

Rusia nu a transmis informaţii referitoare la această declaraţie.

UPDATE 22:40

Presa israeliană: Iranul a emis un decret care interzice presei iraniene să publice ameninţări la adresa Israelului.

Canalul 12: Ministrul israelian al Transporturilor ordonă deschiderea spaţiului aerian şi a aeroporturilor pentru zboruri pe timp de noapte, după ce le-a interzis din cauza atacului Iranului.

UPDATE 22:15

Iran informează China: Agresiunea Israelului va fi întâmpinată cu acţiunea decisivă, imediată şi pe scară largă a Teheranului!!
 
Amir Abdallahian şi-a informat omologul său chinez despre eforturile diplomatice şi acţiunea legitimă a forţelor armate iraniene împotriva insolenţei regimului israelian şi vizarea ambasadei ţării noastre la Damasc.
 
Ministrul de Externe a anunţat că am avertizat clar Casa Albă că, dacă regimul sionist îndrăzneşte să repete atacurile teroriste împotriva intereselor şi securităţii Iranului, răspunsul Teheranului şi următoarea acţiune vor fi decisive, imediate şi extinse.
 
Ministrul chinez de externe: China a condamnat ferm atacul asupra ambasadei Iranului din Damasc şi consideră că este împotriva şi încalcă principiile şi regulile internaţionale.
 
Noi, cei din Consiliul de Securitate, am susţinut întotdeauna cererile corecte ale Iranului, deşi am asistat la obstacolele guvernului SUA şi la aplicarea standardelor duble de către ţările occidentale, membre ale Consiliului de Securitate, în condamnarea acţiunilor regimului israelian.
 
Într-o convorbire telefonică cu omologul nostru american, l-am informat despre poziţiile fundamentale ale părţii iraniene şi am subliniat întotdeauna stabilirea păcii în regiune şi stabilirea unui încetare a focului în Gaza.
 
China şi Iranul sunt parteneri strategici şi această ţară acordă o mare importanţă poziţiilor şi poziţiei Iranului în toate domeniile.
 
 
Pentagonul: Statele Unite nu caută escaladarea, ci iau măsurile necesare pentru a proteja Israelul. Iranul a lansat peste 110 rachete balistice medii, 30 de rachete de croazieră şi peste 150 de drone în Israel. Iranul nu ne-a oferit nicio informaţie înainte de atacul său asupra Israelului. Luptătorii americani au doborât peste 82 de drone iraniene. Israelul va decide dacă va răspunde la atacul iranian, dar nu căutăm escaladarea. Una dintre rachetele balistice care se îndrepta spre Israel a fost doborâtă în Erbil, în nordul Irakului. Iranul a dovedit că posedă capabilităţi care îi permit să lanseze atacuri, inclusiv rachete şi drone.

UPDATE 21:35

Autoritatea Israeliană de Radiodifuziune: Netanyahu le spune miniştrilor Partidului Likud că Israelul va răspunde Iranului, dar cu înţelepciune.  Israelul este pregătit să răspundă la atacul iranian într-un timp scurt şi se aşteaptă un răspuns suplimentar iranian.

Financial Times, citând un oficial israelian: Orice răspuns israelian va avea un impact mai mare dacă momentul se apropie de atacul iranian.

Iraqi Airways anunţă reluarea zborurilor către Iran începând de mâine.

UPDATE 21:25

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan într-un apel cu emirul Qatarului: Este necesar să „frângem Israelul” şi să acţionăm raţional pentru a preveni extinderea tensiunii regionale.

UPDATE 21:15

Canalul 11: Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a refuzat mai multe apeluri telefonice în ultimele 48 de ore de la oficiali străini care încercau să-l convingă să nu lanseze un atac de răzbunare împotriva Iranului.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: Este posibil ca în următoarele zile să existe o schimbare a restricţiilor pe frontul intern.

Ziarul Yedioth Ahronoth a dezvăluit astăzi, luni, eşecul informaţiilor israeliene în estimările sale privind asasinarea liderului Gărzii Revoluţionare Iraniene, Mohammad Reza Zahedi, în capitala Siriei, Damasc, care a împins regiunea în pragul războiului.
 
Potrivit ziarului, Divizia de Informaţii Militare din armata israeliană a furnizat estimări la nivel politic pe care l-a descris ca fiind greşite, afirmând că Iranul „nu se va da peste cap” şi nu va răspunde direct la asasinat şi nu din pământul său.
 
Divizia de Informaţii Militare se aştepta ca răspunsul iranian să fie sever, dar prin proxy, şi fără intervenţia iraniană directă.
 
Ziarul a susţinut că Mossad-ul nu ştia că asasinarea va avea loc „în vecinătatea” ambasadei Iranului la Damasc, „în această manieră publică şi umilitoare”, în cuvintele ziarului.
 
Este de remarcat faptul că Israelul nu admite că bombardamentul său a vizat ambasada Iranului şi susţine că a vizat o clădire adiacentă acesteia.
 
Purtătorul de cuvânt al IDF, Hagari, ca răspuns la o întrebare despre posibilitatea unui atac israelian împotriva Iranului: din cauza dimensiunii reduse a vulnerabilităţii iranienilor - „sfera posibilităţilor cu care se confruntă statul Israel este mai mare”.
 
Biroul premierului Netanyahu: Liderul majorităţii republicane din Congresul SUA, congresmanul Steve Scalise, l-a sunat în această seară pe premierul Benjamin Netanyahu şi şi-a exprimat sprijinul pentru orice decizie pe care Israelul o va lua în lumina atacului iranian.
 
Premierul Netanyahu a mulţumit liderului majorităţii Scalise pentru sprijinul său cald şi a precizat că Israelul va face tot ce este necesar pentru a se apăra.
 
Liderul majorităţii Scalise l-a informat pe premierul Netanyahu despre iniţiativa sa de a avansa în Congres în zilele următoare o serie de rezoluţii împotriva Iranului şi în favoarea Israelului, iar premierul i-a mulţumit pentru acest lucru.
 
Presa israeliană rezumă starea atacului de reacţie:
 
• Acord la nivel politic şi de securitate: va exista un răspuns
 
• Abordarea vorbeşte de la sine: răspunsul ar trebui să fie cât mai curând posibil
 
• Întrebarea principală: cum, ce răspuns.
 
• Ţinta israeliană: un răspuns care nu va aprinde un conflict regional.
 
• Americanii vor fi informaţi

UPDATE 21:05

Casa Albă a declarat următoarele referitoare la conflictul dintre Israel şi Iran:
 
Atacul iranian eşuat: Eforturile de cooperare între Israel, Statele Unite şi alţi parteneri internaţionali au condus la eşuarea atacului iranian.
 
Lipsa de informaţii: Nu au fost primite informaţii precise despre momentul atacului iranian asupra Israelului şi altor ţinte din regiune.
 
Cooperare cu G7 pentru sancţiuni: Discuţii în curs cu ţările membre G7 pentru impunerea unor sancţiuni asupra programelor de rachete ale Iranului.
 
Israelul mai puternic după atac: Israelul a ieşit mai puternic din această situaţie, iar Iranul a eşuat lamentabil.
 
Crescând presiunea economică: Lucrăm pentru intensificarea presiunii economice asupra Iranului în urma atacului aerian.
 
Deciziile guvernului israelian: Guvernul israelian este cel care ia deciziile referitoare la răspunsul la atacul iranian.
 
Atacul fără precedent: Atacul Iranului asupra Israelului a fost fără precedent, dar a avut un nivel de succes zero.
 
Statele Unite nu implică în răspunsul israelian: Statele Unite nu sunt implicate în dezvoltarea unui posibil răspuns israelian la atacul aerian al Iranului.

UPDATE 21:00

Ministrul Apărării, Yoav Galant, a susţinut în această seară o discuţie pe tema pregătirii pentru desfăşurarea operaţiunilor civile necesare, în pregătirea intrării la sol a forţelor IDF în Rafah. 

În discuţia, care a avut loc cu participarea directorului general al Ministerului Apărării, general-maior (ret.) Eyal Zamir şi a şefului de stat major al apărării, generalul Rasan Alian, ministrul apărării a subliniat că, în conformitate cu decizia cabinetului, trebuie făcute pregătiri pentru realizarea unei serii de acţiuni de pregătire pentru începerea operaţiunilor la sol, cu accent pe evacuarea civililor din Rafah şi extinderea drumurilor pentru a aduce alimente şi echipamente medicale pentru Fâşia Gaza. 

UPDATE 20:50 Proiectul de lege privind ajutorul pentru Ucraina şi Israel poate ajunge în Camera Reprezenţilor

UPDATE 20:40

Ministrul chinez de externe Wang Yi şi omologul său iranian, Hossein Amir-Abdollahian, au purtat luni discuţii telefonice cu privire la tensiunile dintre Israel şi Iran.
 
Amir-Abdollahian l-a informat pe Wang cu privire la poziţia Iranului cu privire la atacul asupra secţiei consulare a ambasadei Iranului din Damasc, Siria, spunând că Consiliul de Securitate al ONU nu a dat un răspuns necesar la acest atac şi că Iranul are dreptul la autoapărare. ca răspuns la încălcarea suveranităţii sale.
 
Menţionând că situaţia regională actuală este foarte sensibilă, Amir-Abdollahian a spus că Iranul este dispus să-şi exercite reţinerea şi nu are intenţia de a escalada în continuare situaţia.
 
Wang, de asemenea membru al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist din China, a declarat că China condamnă ferm şi se opune ferm atacului asupra secţiei consulare a ambasadei Iranului la Damasc, considerându-l o încălcare gravă a dreptului internaţional şi inacceptabil.
 
China a remarcat declaraţia Iranului conform căreia acţiunile întreprinse au fost limitate şi au fost un act de autoapărare ca răspuns la atacul împotriva consulatului iranian din Siria, a spus Wang.
 
China apreciază accentul Iranului de a nu viza ţările regionale şi vecine, precum şi reiterarea sa privind urmărirea continuă a unei politici de bună vecinătate şi prietenoasă, a spus el.
 
Se crede că Iranul poate gestiona bine situaţia şi poate scuti regiune de alte tulburări, păstrându-şi în acelaşi timp propria suveranitate şi demnitate, a adăugat el.

UPDATE 20:10

Preşedintele Joe Biden l-a întâmpinat pe prim-ministrul irakian Mohammed Shia al-Sudani la Casa Albă pentru a discuta relaţiile SUA-Irak în contextul tensiunilor crescute din Orientul Mijlociu în urma atacului recent al Iranului asupra Israelului, scrie AP.

Atacul a ridicat preocupări cu privire la viitorul prezenţei militare a Americii în Irak. În ciuda atacurilor continue asupra intereselor SUA din regiune, discuţiile dintre SUA şi Irak se concentrează şi pe probleme economice şi comerciale.

Vizita lui Al-Sudani, amânată din cauza tensiunilor regionale, subliniază echilibrul delicat pe care Irakul trebuie să-l menţină între relaţia sa cu SUA şi legăturile sale cu Iranul. Discuţiile abordează şi preocupările legate de dificultăţile economice ale Irakului şi acordurile sale energetice cu Iranul.

Vizita se va încheia cu discuţii între al-Sudani şi preşedintele turc, putând rezolva disputele îndelungate privind exporturile de petrol din zonele kurde ale Irakului către Turcia.

UPDATE 19:50

Biden: Ne angajăm să protejăm interesele americane şi partenerii noştri din regiune, inclusiv Irak. Irakul şi America lucrează împreună pentru a învinge ISIS.

Numele operaţiunii de interceptare şi contracarare a atacului iranian de sâmbătă trecută este „Scut de fier”.

NBC News:  Răspunsul Israelului la atacul Iranului ar putea fi „iminent”, potrivit unui oficial israelian.

Canalul 12 israelian: La finalul şedinţei de cabinet, s-a decis să se răspundă Iranului. Forţele Aeriene Israeliene au finalizat pregătirile pentru o lovitură.

Presa israeliana: Ce se poate spune în acest moment despre răspunsul Israelului la atacul iranian
 
1. Se aşteaptă un răspuns militar
2. Există o înţelegere că trebuie să se întâmple rapid
3. Amploarea şi natura atacului nu sunt încă clare
 
Ministerul de Externe al Iranului repetă: „În cazul oricărei agresiuni împotriva Republicii Islamice Iran, răspunsul nostru va fi imediat, copleşitor şi decisiv”. 
 
Şeful Statului Major al armatei israeliene, Herzi Halevy: Lansarea rachetelor către Israel va primi un răspuns. Halevy este primul oficial israelian care confirmă că va exista un răspuns israelian la atacul Iranului.
 
Autoritatea oficială de radiodifuziune, potrivit unor surse: Israelul s-a angajat Statelor Unite să coordoneze atacul asupra Iranului cu acesta.
 
Yedioth Ahronoth, potrivit unui înalt oficial american: Biden nu îl va opri pe Netanyahu să bombardeze Iranul.
 
Canalul 12, potrivit surselor: Ministrul Securităţii şi Şeful Statului Major cred că Iranul ar trebui bombardat fără ca acest lucru să ducă la o criză cu Statele Unite.
 
Un oficial american a declarat pentru Al Jazeera: Israelul poate ataca ţinte în adâncul Iranului.
 
The Official Broadcasting Corporation despre Netanyahu: Iranienii trebuie să experimenteze tensiunea aşa cum am experimentat-o ​​noi.

UPDATE 19:20

Canalul 13 israelian: Cabinetul de război a luat decizia de a răspunde Iranului, iar Forţele Aeriene şi-au încheiat pregătirile pentru a lansa un atac împotriva acestuia.

UPDATE 18:50

Italia îşi închide consulatul la Teheran până la o nouă notificare.

UPDATE 18:30

Ziarul Maariv, potrivit unei surse: Mesajul pe care Israelul îl trimite Statelor Unite confirmă inevitabilitatea răspunsului Iranului, în deplină coordonare cu acesta. Israelul vrea să trimită un mesaj Iranului în urma atacului fără precedent, dar nu să provoace victime - asta a declarat un oficial israelian pentru The Washington Post. Potrivit oficialului, Netanyahu a cerut IDF ”să se pregătească pentru un atac în Iran întrebarea este cum şi când.”

Israelul îşi analizează răspunsul la recentul atac aerian al Iranului, având în vedere menţinerea alianţelor internaţionale. Prim-ministrul Netanyahu caută opţiuni de ţinte din partea Forţelor de Apărare ale Israelului, cu scopul de a transmite un mesaj fără a provoca victime. În ciuda apelurilor la reţinere din partea diverselor ţări, Israelul se confruntă cu presiunea de a răspunde.

 

Purtătorul de cuvânt al IDF: Mâine (marţi), de dimineaţă până la prânz, va avea loc un exerciţiu militar în Galileea Centrală şi Superioară. În timpul exerciţiului, în zonă se va simţi o mişcare plină de viaţă a aeronavelor, vehiculelor şi a numeroaselor forţe de securitate. Exerciţiul a fost planificat în avans ca parte a programului anual de instruire al IDF pentru 2024 şi ca parte a pregătirii IDF pentru diferitele ameninţări din toate sectoarele.

UPDATE 17:55

Nikolai Patruşhev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, a avut discuţii telefonice cu preşedintele Consiliului Naţional de Securitate Israelian. El a subliniat importanţa ca toate părţile să manifeste reţinere pentru a evita escaladarea în Orientul Mijlociu şi a accentuat că Rusia sprijină soluţiile diplomatice.
 
 
Ministrul iranian de Externe către omologul său britanic: „Iranul nu vrea mai multe tensiuni, dar va răspunde mai ferm şi cu o forţă mai mare decât data trecută dacă Israelul va răspunde”. Premierul britanic Rishi Sunak va discuta cu prim-ministrul Netanyahu despre modalităţi de a preveni escaladarea situaţiei. Prim-ministrul britanic, Rishi Sunak: ”Am convenit în cadrul G7 să luăm măsuri suplimentare împotriva Iranului.”

UPDATE 17:45

Secretarul de stat, Anthony Blinken, subliniază angajamentul ferm al Statelor Unite faţă de securitatea Israelului, în timp ce îşi concentrează eforturile pe prevenirea escaladării conflictului şi pe coordonarea unei soluţii diplomatice.

Axios: Ministrul israelian al Apărării i-a spus secretarului american al Apărării că Israelul „nu are de ales” decât să riposteze împotriva Iranului.

UPDATE 17:15

Presa israeliană a relatat că Iranul şi-a intensificat pregătirile pentru apărarea aeriană în contextul recentelor tensiuni regionale. Potrivit acestor informaţii, Iranul a efectuat exerciţii militare şi a sporit capacităţile sale de apărare aeriană, inclusiv prin desfăşurarea de sisteme avansate de rachete şi echipamente antiaeriene.

Această mişcare este văzută ca o reacţie la creşterea activităţii militare în regiune şi la posibile ameninţări la adresa securităţii Iranului. Observatorii analizează aceste acţiuni în contextul escaladării conflictului între Iran şi Israel, precum şi în lumina presiunilor internaţionale asupra programului nuclear iranian.

UPDATE 16:45

 
Canalul 12: Netanyahu amână briefingul de securitate cu liderii opoziţiei privind tensiunile cu Iranul „din cauza presiunii agendei sale”. 
 
Discuţia Cabinetului de Război asupra chestiunii Iranului s-a încheiat. ”Ne vom întâlni mâine.”
 
În urma consultărilor de securitate susţinute de prim-ministru, şedinţa de actualizare programată cu Sa'ar a fost şi ea anulată. 

UPDATE 16:30

Raport WSJ: Oficialii americani şi occidentali estimează că Israelul ar putea răspunde atacului iranian astăzi. „Se estimează că reacţia va fi rapidă”, spun sursele.

 

În umbra discuţiilor ca răspuns la atac: biroul lui Netanyahu solicită o actualizare de securitate pentru liderii opoziţiei. Netanyahu îi invită pe liderii opoziţiei la o actualizare de securitate în Karia.

 

Biden se va întâlni cu liderul Irakului în urma atacului Iranului asupra Israelului, care a provocat dezordine în Orientul Mijlociu.

 

Raport: Franţa şi Germania reînnoiesc acum cererea ca cetăţenii lor să nu călătorească în Iran.

UPDATE 16:00 Surse: Israelienii au decis să amâne ofensiva terestră de la Rafah

UPDATE 15:30

Comandantul Comandamentului Frontului Intern:  Suntem într-un război lung şi ar putea exista schimbări şi în zilele următoare, în lumina unei evaluări a situaţiei.

UPDATE 15:15

Reuters, citând un oficial israelian: Atacul iranian a fost respins în deplină coordonare cu Pentagonul. Pentagonul avea un ofiţer de legătură operaţional american în camera de control a sistemului balistic de apărare aeriană „Arrow”.

Financial Times: Mesajul Iranului a fost clar: „*Suntem mai nebuni decât vă daţi seama şi suntem gata să suportăm consecinţele războiului dacă este necesar”.

Politico: Confruntarea cu Iranul prezintă potenţiale noi riscuri pentru forţele americane

 

Şedinţă de cabinet / Un oficial israelian a declarat pentru CNN: Pe lângă un răspuns militar, Cabinetul de Război are în vedere acţiuni diplomatice împotriva Iranului. Printre opţiunile militare, se ia în considerare un atac asupra unei instalaţii iraniene care ar trimite un mesaj evitând în acelaşi timp rănirea sufletelor.

 

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, John Kirby, a declarat pentru MSNBC: „Netanyahu îşi păstrează angajamentele pe care le-a luat faţă de preşedintele Biden cu privire la Gaza. Ajutorul a crescut dramatic. Doar în ultimele zile au intrat peste 2000 de camioane''.

 

Mass-media israeliană: Atacul iranian a fost neobişnuit în două privinţe, „în termeni de precedent şi în termeni de forţă”.

 

Liderul opoziţiei, Yair Lapid, în Plenul Knesset: 1 septembrie este data pe care statul Israel ar trebui să o pună pe masă pentru întoarcerea tuturor rezidenţilor din nord. La 1 septembrie anul şcolar ar trebui să se deschidă în serie în nord. Nu poţi continua aşa.
 
Zeci de mii de rezidenţi ai Statului Israel au fost strămutaţi din casele lor, strămutaţi din locul care cu un moment în urmă era cea mai înfloritoare zonă din Statul Israel. Au fost scoşi ilegal din casă de o organizaţie teroristă, iar guvernul israelian nici măcar nu le dă o dată când ar trebui să se întoarcă acasă. Statul Israel ar trebui să poată spune că se va întâmpla în pace, sau se va întâmpla în război, dar se va întâmpla.

UPDATE 15:00 

Statele Unite încă nu ştiu dacă Israelul a decis să răspundă atacului Iranului şi cum exact, a spus Casa Albă.

 

Air India şi-a anulat toate zborurile către Israel pentru următoarele trei săptămâni. Qatar Airways revine la operarea regulată a zborurilor către Iran. Wizz Air revine la operaţiunile în Israel începând de mâine. United Airlines a întrerupt astăzi toate zborurile către Tel Aviv.

UPDATE 14:00 Easy Jet nu mai aterizează o vreme în Israel

UPDATE 13:00 Ministrul german de Externe: nu există drept la represalii

„Dreptul la autoapărare înseamnă apărare împotriva atacurilor. Represaliul nu este o categorie în dreptul internaţional”, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a îndemnat Israelul să se uite la normele internaţionale, atunci când ia în considerare posibilitatea unui răspuns la atacul iranian. Baerbock a răspuns la întrebarea unui jurnalist cu privire la dreptul Israelului de a riposta. 

UPDATE 12:00: Se reuneşte cabinetul de război

UPDATE 11:00 Britanicii nu sunt impresionaţi de atacul iranienilor

UPDATE 10:00 Israel: chiar şi cu atacurile din Iran, vom continua operaţiunile în Gaza, cu scopul de a elibera ostaticii

Armata israeliană îşi continuă operaţiunile în Fâşia Gaza, insistând că atacul Iranului de weekend nu îi va distrage atenţia de la obiectivul său de a elimina Hamas. „În ciuda atacurilor Iranului, nu am pierdut din vedere, nici măcar o clipă, misiunea noastră esenţială în Gaza, care este de a salva ostaticii ţinuţi de Hamas”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari. Potrivit armatei, ostaticii răpiţi de Hamas în atacul din 7 octombrie împotriva Israelului se află în ironici cu iranieniiRafah, la capătul sudic al Fâşiei Gaza.

UPDATE 09:00 Mai multe atacuri israeliene împotriva Hezbollah în sudul Libanului

Israelul a atacat ţinte Hezbollah din sudul Libanului. Presa libaneză a relatat acest lucru. Reţeaua Al Mayadeen, afiliată Hezbollah, a precizat că au avut loc două lovituri aeriene.

UPDATE 08:30 Israelul cere ONU toate sancţiunile posibile împotriva Iranului

Reprezentantul israelian al ONU, Gilad Erdan, a cerut Consiliului de Securitate al ONU să impună „toate sancţiunile posibile” împotriva Iranului în urma atacului fără precedent al republicii islamice asupra Israelului. „Astăzi, Consiliul trebuie să acţioneze şi să condamne Iranul pentru terorismul său”, a spus ambasadorul Gilad Erdan, cerând ţărilor „să impună toate sancţiunile posibile Iranului înainte de a fi prea târziu”. Reprezentantul ONU al Iranului a declarat duminică Consiliului de Securitate că republica islamică îşi exercită „dreptul inerent la autoapărare” în atacul său fără precedent asupra Israelului.

UPDATE 08:00 Iran: nu vrem război, dar vom răspunde dacă vom fi atacaţi

Reprezentantul ONU al Iranului a declarat Consiliului de Securitate că Teheranul îşi exercită „dreptul inerent la autoapărare” în atacul său fără precedent asupra Israelului. „Consiliul de Securitate şi-a eşuat datoria de a menţine pacea şi securitatea internaţională” după aparentul atac israelian asupra unui consulat iranian din Damasc la începutul acestei luni, a declarat Amir Saeid Iravani. Prin urmare, Teheranul „nu a avut de ales” decât să răspundă, a spus el, adăugând că ţara sa „nu caută escaladare sau război”, ci va răspunde oricărei „ameninţări sau agresiuni”.

UPDATE 07:00 Zborurile au fost reluate pe aeroporturile din Teheran

Agenţia de presă iraniană Tasnim a declarat că aeroporturile din capitala Teheran şi-au reluat zborurile luni, la ora locală 6. Aeroporturile Imam Khomeini şi Mehrabad şi-au suspendat operaţiunile în urma atacului Iranului asupra Israelului.

UPDATE 06:30 Japonia condamnă ferm atacul Iranului asupra Israelului

Premierul japonez Fumio Kişida a condamnat duminică „ferm” atacul Iranului cu rachete şi drone asupra Israelului. „Atacul agravează şi mai mult situaţia actuală din Orientul Mijlociu. Suntem profund îngrijoraţi şi condamnăm ferm o astfel de escaladare”, a declarat Kişida reporterilor.

UPDATE 06:00 Israel şi Iran, schimb de acuzaţii la reuniunea Consiliului de Securitate

Israelul şi Iranul s-au acuzat reciproc duminică, la ONU, că sunt principala ameninţare la adresa păcii în Orientul Mijlociu, fiecare dintre ele cerând Consiliului de Securitate să impună sancţiuni inamicului.

"Masca a fost dată jos. Iranul, sponsorul numărul unu al terorii la nivel mondial, şi-a expus adevărata faţă de destabilizator al regiunii şi al lumii", a declarat ambasadorul israelian la ONU, Gilad Erdan, în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate convocate după atacul fără precedent al Teheranului asupra Israelului.

"Masca se dă jos şi mănuşile trebuie să vină", a spus el, implorând organismul să "ia măsuri".

Adresându-se la reuniunea de urgenţă, ambasadorul iranian la ONU, Amir Saeid Iravani, a insistat că republica islamică îşi exercită "dreptul inerent la autoapărare".

"Consiliul de Securitate... a eşuat în datoria sa de a menţine pacea şi securitatea internaţională", a declarat Iravani. "Este timpul ca Consiliul de Securitate să îşi asume responsabilitatea şi să abordeze adevărata ameninţare la adresa păcii şi securităţii internaţionale", a adăugat reprezentantul iranian.

Organismul "trebuie să ia măsuri urgente şi punitive pentru a constrânge acest regim să pună capăt unui genocid împotriva populaţiei din Gaza".

UPDATE 05:00 Netanyahu trebuie să ia o decizie dificilă după atacul Iranului

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, trebuie să pună în balanţă apelurile SUA de a nu escalada conflictul cu Iran şi cererile aliaţilor de extremă dreapta pentru represalii zdrobitoare.

SUA, unde oficialii erau deja frustraţi că nu au fost avertizaţi în avans de atacul Israelului la Damasc, au îndemnat rapid la reţinere, secretarul de stat Antony Blinken declarând că Washingtonul "nu caută o escaladare".

Dar miniştrii de extremă dreapta din coaliţia lui Netanyahu au cerut la unison un răspuns agresiv.

Itamar Ben-Gvir, ministrul ultranaţionalist al Securităţii Naţionale, a cerut un "atac zdrobitor". "Conceptele de reţinere şi proporţionalitate sunt concepte care au dispărut pe 7 octombrie", a spus el, referindu-se la atacul Hamas asupra Israelului care a declanşat războiul din Gaza. "Pentru a crea descurajare în Orientul Mijlociu, proprietarul trebuie să o ia razna".

Bezalel Smotrich, ministrul israelian de Finanţe de extremă dreapta, a făcut cereri similare. "Dacă răspunsul nostru va răsuna în tot Orientul Mijlociu pentru generaţiile următoare - vom câştiga", a spus el. "Dacă vom ezita, Doamne fereşte, ne vom pune pe noi şi pe copiii noştri în pericol existenţial".

Oficialii israelieni au precizat că vor răspunde la atacul fără precedent al regimului de la Teheran. Dar diplomaţii au declarat că sunt încă în necunoştinţă de cauză în ceea ce priveşte forma pe care o va lua acest răspuns.

UPDATE 04:00 CENTCOM a distrus peste 80 de drone din Iran şi Yemen, destinate să lovească Israelul

Forţele americane, sprijinite de distrugătoarele Comandamentului European al SUA, au distrus sâmbătă şi duminică peste 80 de drone de atac unidirecţionale şi cel puţin şase rachete balistice care vizau Israelul din Iran şi Yemen, a anunţat luni Comandamentul Central al SUA (CENTCOM).

Acest număr include o rachetă balistică pe vehiculul său de lansare şi şapte drone distruse la sol înainte de lansarea lor în zonele controlate de rebelii Houthi susţinuţi de Iran în Yemen, a precizat CENTCOM într-o postare pe X.

UPDATE 03:00 Blinken a discutat despre atacul Iranului asupra Israelului în convorbiri separate cu omologii din Iordania, Arabia Saudită, Egiptul şi Turcia

Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat duminică despre atacul Iranului asupra Israelului în cadrul unor convorbiri separate cu omologii iordanian, saudit, egiptean şi turc, a anunţat Departamentul de Stat.

Blinken a reiterat că SUA nu caută o escaladare şi va continua să sprijine apărarea Israelului.

În convorbirea cu ministrul egiptean de externe Sameh Shoukry, el a discutat, de asemenea, despre necesitatea de a creşte ajutorul umanitar în Gaza, de a proteja civilii palestinieni şi de a obţine o încetare imediată a focului care să asigure eliberarea tuturor ostaticilor, a precizat Departamentul de Stat într-o serie de declaraţii.

UPDATE 02:00 Preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA spune că va încerca să aprobe săptămâna aceasta ajutorul pentru Israel

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, Mike Johnson, a declarat duminică că va încerca să aprobe ajutorul pentru Israel în această săptămână, după atacul masiv cu drone şi rachete al Iranului, dar nu a precizat dacă proiectul de lege va include şi asistenţă pentru Ucraina şi alţi aliaţi ai SUA.

Johnson, care se străduieşte să îi unifice pe republicani şi să evite o ameninţare de destituire, a povestit două încercări eşuate de a aproba un ajutor de sine stătător pentru Israel.

"Vom încerca din nou săptămâna aceasta, iar detaliile acestui pachet sunt puse la punct chiar acum. Analizăm opţiunile şi toate aceste chestiuni suplimentare", a declarat Johnson la Fox News.

UPDATE 01:30 Iranul şi-a exercitat "dreptul inerent la autoapărare", afirmă ambasadorul Iranului la ONU

Ambasadorul Iranului la ONU, Amir Saeid Iravani, a insistat că republica islamică îşi exercita "dreptul inerent la autoapărare".

"Consiliul de Securitate... nu şi-a îndeplinit datoria de a menţine pacea şi securitatea internaţională", a declarat Iravani.

Prin urmare, Teheranul "nu a avut de ales" decât să răspundă, a spus el, adăugând că ţara sa "nu caută escaladarea sau războiul", dar va răspunde la orice "ameninţare sau agresiune".

UPDATE 01:00 SUA vor propune la ONU noi măsuri împotriva Iranului

Robert Wood, adjunctul ambasadorului SUA la ONU, a cerut organismului format din 15 membri să condamne fără echivoc atacul Iranului, întrucât, potrivit acestuia, Consiliul de Securitate are obligaţia de a nu lăsa acţiunile Iranului fără răspuns.

"În zilele următoare, şi în consultare cu alte state membre, Statele Unite vor explora măsuri suplimentare pentru a trage Iranul la răspundere aici, la Naţiunile Unite", a spus el, fără a oferi detalii.

"Permiteţi-mi să fiu clar: dacă Iranul sau intermediarii săi vor întreprinde acţiuni împotriva Statelor Unite sau acţiuni suplimentare împotriva Israelului, Iranul va fi tras la răspundere", a spus el.

UPDATE 00:30 La ONU, Israelul îndeamnă la "toate sancţiunile posibile" împotriva Iranului

Trimisul Israelului la ONU a îndemnat duminică Consiliul de Securitate să impună "toate sancţiunile posibile" împotriva Iranului, după atacul fără precedent al republicii islamice împotriva Israelului.

"Astăzi, Consiliul trebuie să ia măsuri şi să condamne Iranul pentru teroarea lor", a declarat ambasadorul Gilan Erdan în faţa organismului, făcând apel la ţări să "impună toate sancţiunile posibile împotriva Iranului înainte de a fi prea târziu".

Şeful ONU face apel la maximă reţinere după atacul Iranului asupra Israelului

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a făcut duminică un apel la reţinere maximă după atacul Iranului asupra Israelului, reamintindu-le membrilor organismului mondial că actele de represalii care implică folosirea forţei sunt interzise de dreptul internaţional.

"Orientul Mijlociu este pe marginea prăpastiei. Popoarele din regiune se confruntă cu un pericol real al unui conflict devastator la scară largă. Acum este momentul să dezamorsăm şi să dezescaladăm situaţia", a declarat Guterres în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU.

Ministrul saudit de externe a discutat cu omologul iranian despre escaladările regionale

Ministrul de externe al Arabiei Saudite, prinţul Faisal bin Farhan bin Abdullah, a avut duminică seara o convorbire telefonică cu omologul său iranian Hossein Amirabdollahian, în timpul căreia au discutat despre evoluţiile din regiune după ce Iranul a lansat drone şi rachete asupra Israelului, a relatat agenţia saudită de presă de stat.

"În timpul convorbirii, au fost discutate repercusiunile de pe urma evoluţiei situaţiei din regiune şi a escaladării tot mai mari pe fondul crizei din Fâşia Gaza", se arată într-un comunicat al Ministerului saudit de Externe.

Franţa îl convoacă pe ambasadorul Iranului în legătură cu atacul asupra Israelului

Franţa îl va convoca pe ambasadorul Iranului în legătură cu loviturile Republicii Islamice asupra Israelului, promiţând o abordare fermă, a declarat duminică ministrul francez de externe.

"Am cerut Ministerului de Externe să îl convoace mâine pe ambasadorul Iranului pentru a exprima... un mesaj de fermitate", a declarat ministrul Stephane Sejourne, la postul de televiziune France 2, adăugând că "iranienii sunt cei care au atacat Israelul".

Cabinetul israelian doreşte un răspuns la atacul Iranului, divizat în privinţa momentului şi a amplorii, spun oficialii

Cabinetul de război al premierului israelian Benjamin Netanyahu este în favoarea unui răspuns împotriva Iranului pentru atacul în masă cu drone şi rachete, dar este divizat în ceea ce priveşte momentul şi amploarea unui astfel de răspuns, au declarat duminică oficiali israelieni.

Cabinetul s-a reunit duminică şi este de aşteptat să se reunească din nou pentru discuţii suplimentare.

REZUMAT

  • Armata israeliană a declarat duminică că atacul Iranului a fost "zădărnicit", 99 la sută dintre drone şi rachete fiind interceptate în cursul nopţii. Forţele americane, franceze şi britanice au contribuit la apărarea Israelului, dar SUA nu vor participa la nicio acţiune ofensivă împotriva Iranului, a declarat un oficial.
  • Şeful Statului Major al forţelor armate iraniene a declarat că atacul asupra Israelului şi-a "atins toate obiectivele". Ofensiva a marcat o escaladare majoră a ostilităţilor între cei doi inamici regionali. Israelul declarase că se pregăteşte pentru un posibil atac iranian după ce un atac aerian a ucis doi generali iranieni în Siria săptămâna trecută. Iranul a acuzat Israelul pentru atacul aerian şi a promis răzbunare.
  • Iranul spune că i-a convocat pe ambasadorii francez, britanic şi german din cauza reacţiilor lor la atac. Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit duminică, după ce Israelul a cerut Consiliului să condamne atacul iranian şi să desemneze Corpul Gardienilor Revoluţiei iraniene drept organizaţie teroristă. Italia, care deţine preşedinţia rotativă a G7, a organizat duminică o reuniune video a liderilor G7 pentru a discuta despre atacul Iranului asupra Israelului.
  • Aliaţii Iranului din regiune s-au alăturat atacului, rebelii Houthi din Yemen lansând, de asemenea, drone asupra Israelului, iar Hezbollah din Liban trăgând asupra poziţiilor israeliene din Înălţimile Golan anexate.
  • Gruparea islamistă palestiniană Hamas a respins o ultimă propunere israeliană de încetare a focului. Israelul doreşte să obţină returnarea ostaticilor capturaţi de Hamas în atacul din 7 octombrie, dar afirmă că nu îşi va opri ofensiva până când Hamas nu va fi distrus ca forţă militară.
  • Cel puţin 33.729 de palestinieni au fost ucişi şi aproximativ 76.371 au fost răniţi în ofensiva militară israeliană din Gaza, potrivit Ministerului Sănătăţii din teritoriul condus de Hamas. Aproximativ 1.170 de persoane au fost ucise în atacurile din 7 octombrie, conduse de Hamas, care au declanşat războiul, iar 250 de persoane au fost luate ostatice, potrivit cifrelor israeliene, iar 132 sunt încă date dispărute.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici