Netanyahu trebuie să ia o decizie dificilă după atacul Iranului: miniştrii de extremă dreapta îi cer un răspuns "zdrobitor", SUA îndeamnă la reţinere

  • Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, trebuie să pună în balanţă apelurile SUA de a nu escalada conflictul cu Iran şi cererile aliaţilor de extremă dreapta pentru represalii zdrobitoare.
  • Oficialii israelieni au precizat că vor răspunde la atacul fără precedent al regimului de la Teheran, dar încă nu ştiu forma pe care o va lua acest răspuns.
3596 afișări
Imaginea articolului Netanyahu trebuie să ia o decizie dificilă după atacul Iranului: miniştrii de extremă dreapta îi cer un răspuns "zdrobitor", SUA îndeamnă la reţinere

Evaluarea iniţială a lui Benjamin Netanyahu cu privire la modul în care apărarea aeriană a Israelului a făcut faţă primului atac direct cu drone şi rachete al Iranului asupra statului evreu conţinea mai mult decât o urmă de satisfacţie.

"Am interceptat. Am oprit atacul. Împreună vom învinge", a scris duminică premierul israelian pe platforma de socializare X, după ce Israelul şi aliaţii săi au doborât 99% din barajul lansat de Iran şi de proxeneţii săi.

Dar următoarea provocare pentru conducerea Israelului este, fără îndoială, şi mai complexă: cum să răspundă la primul atac direct asupra ţării de către un stat suveran din ultimii 30 de ani, fără a arunca Orientul Mijlociu într-un conflict în toată regula, scrie Financial Times.

"Aceasta este o nouă etapă. S-ar putea numi primul război direct iraniano-israelian", a declarat Raz Zimmt, expert în Iran la Institutul pentru Studii de Securitate Naţională din Israel. "În acest moment este încă parţial, foarte limitat. Dar [modul în care se va desfăşura] are potenţialul de a schimba regulile jocului între Israel şi Iran de acum încolo".

Oficialii israelieni au precizat că vor răspunde la atacul fără precedent al regimului de la Teheran. Dar diplomaţii au declarat că sunt încă în necunoştinţă de cauză în ceea ce priveşte forma pe care o va lua acest răspuns.

Presupusul atac al Israelului asupra unui consulat iranian din Damasc în această lună şi represaliile Iranului de sâmbătă au răsturnat politica de evitare a confruntării directe care a ghidat războiul din umbră al celor două ţări timp de 30 de ani. Acum, ambele se află pe un teritoriu necunoscut.

Pentru Netanyahu, politica este dificilă. Ca de atâtea ori de când a preluat mandatul în 2022 în fruntea celui mai de dreapta guvern din istoria Israelului, premierul se confruntă cu cereri contrastante din partea aliaţilor internaţionali, precum SUA, al căror sprijin susţine securitatea Israelului, şi a partenerilor de coaliţie de extremă dreapta care deţin cheia viitorului său politic.

SUA, unde oficialii erau deja frustraţi că nu au fost avertizaţi în avans de atacul Israelului la Damasc, au îndemnat rapid la reţinere, secretarul de stat Antony Blinken declarând că Washingtonul "nu caută o escaladare".

Dar miniştrii de extremă dreapta din coaliţia lui Netanyahu au cerut la unison un răspuns agresiv.

Itamar Ben-Gvir, ministrul ultranaţionalist al Securităţii Naţionale, a cerut un "atac zdrobitor". "Conceptele de reţinere şi proporţionalitate sunt concepte care au dispărut pe 7 octombrie", a spus el, referindu-se la atacul Hamas asupra Israelului care a declanşat războiul din Gaza. "Pentru a crea descurajare în Orientul Mijlociu, proprietarul trebuie să o ia razna".

Bezalel Smotrich, ministrul israelian de Finanţe de extremă dreapta, a făcut cereri similare. "Dacă răspunsul nostru va răsuna în tot Orientul Mijlociu pentru generaţiile următoare - vom câştiga", a spus el. "Dacă vom ezita, Doamne fereşte, ne vom pune pe noi şi pe copiii noştri în pericol existenţial".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici