Israelul este dispus să colaboreze cu ţări arabe pentru contracararea ameninţărilor Iranului/ Mandatul Administraţiei Trump permite o nouă coaliţie în Orientul Mijlociu

Israelul este dispus să colaboreze cu ţări arabe, inclusiv cu Arabia Saudită, pentru a contracara ameninţările Iranului, afirmă generalul Gadi Eisenkot, şeful Statului Major al armatei israeliene, evocând posibilitatea unor noi alianţe în Orientul Mijlociu în timpul Administraţiei Donald Trump.

14337 afișări
Imaginea articolului Israelul este dispus să colaboreze cu ţări arabe pentru contracararea ameninţărilor Iranului/ Mandatul Administraţiei Trump permite o nouă coaliţie în Orientul Mijlociu

Israelul este dispus să colaboreze cu ţări arabe pentru contracararea ameninţărilor Iranului/ Mandatul administraţiei Trump permite o nouă coaliţie în Orientul Mijlociu

"Suntem dispuşi să facem schimburi de informaţii şi de experienţă cu ţări arabe moderate pentru a face faţă provocărilor generate de Iran. Există multe interese comune între Israel şi Arabia Saudită", a declarat Gadi Eisenkot într-un interviu acordat publicaţiei saudite Elaph, cu sediul în Londra.

"Vedem planul Iranului de a obţine control asupra Orientului Mijlociu prin Irak, Siria şi Liban, dar şi în zona Golfului (Persic), prin Bahrain, Yemen şi Marea Roşie. Trebuie să oprim aceste lucruri", a adăugat generalul Gadi Eisenkot.

"În mandatul preşedintelui SUA Donald Trump, există oportunitatea de a forma o nouă coaliţie internaţională în regiune. Trebuie să elaborăm un plan amplu, complet, pentru a opri ameninţarea iraniană", a subliniat oficialul militar israelian, citat de site-ul Ynetnews.com.

Iranul este unul dintre inamicii declaraţi ai Israelului. Teheranul oferă susţinere Administraţiei Bashar al-Assad în conflictul din Siria şi mişcării şiite Hezbollah, activă în sudul Libanului, la frontiera cu Israelul. De asemenea, Iranul, stat preponderent şiit, este acuzat de Arabia Saudită, o monarhie majoritar sunnită, că oferă susţinere insurgenţilor huthi din Yemen, care luptă cu grupuri politice susţinute de Riyad.

Sub influenţa Israelului, preşedintele SUA, Donald Trump, a criticat vehement activităţile balistice iraniene şi contestă Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici