Israelul expulzează 250 de activişti străini arestaţi în urma raidului de luni

Israelul continua miercuri să expulzeze sutele de activişti străini propalestinieni arestaţi în urma raidului violent de luni al comandourilor sale, asupra flotilei internaţionale umanitare care se îndrepta spre Fâşia Gaza, a anunţat postul de radio militar israelian.

19 afișări
Imaginea articolului Israelul expulzează 250 de activişti străini arestaţi în urma raidului de luni

Israelul expulzează 250 de activişti străini arestaţi în urma raidului de luni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conform postului de radio, 250 de militanţi erau în curs de expulzare miercuri, după ce 45 au fost expulzaţi luni şi marţi.

Aproximativ 120 de persoane, majoritatea arabi, au fost expulzate în Iordania. Conform agenţiei oficiale iordaniene Petra, 126 de persoane, inclusiv 30 de iordanieni şi cetăţeni din Bahrain, Kuwait, Maroc, Siria, Algeria, Oman, Mauritania, Indonezia, Pakistan, Malaysia şi Azerbaidjan, au ajuns în Iordania prin portul Allenby.

Şaizeci de turci urmau să ia avioane speciale de pe aeroportul Ben Gurion din Tel-Aviv, pentru a fi repatriaţi.

Alţi 70 de cetăţeni turci erau în drum dinspre închisoarea din Beersheva (sudul Israelului), spre aeroport, a precizat postul de radio.

Dintre cele 682 de persoane originare din 42 de ţări care se aflau la bordul flotilei formate din şase nave, escortate luni, după raidul violent, în portul israelian Ashdod, 45 au fost expulzate luni şi marţi.

Procesul de expulzare a fost accelerat după decizia Cabinetului de securitate israelian, prezidat marţi seara de premierul Benjamin Netanyahu, de a expulza activiştii în 48 de ore.

"Toţi cetăţenii străini care se aflau la bordul flotilei şi au fost arestaţi vor fi expulzaţi începând de marţi seară", a precizat un comunicat al Guvernului.

Conform postului de radio militar, ultimele expulzări vor avea loc joi.

Majoritatea Guvernelor ţărilor care aveau cetăţeni la bordul navelor au făcut apel la eliberarea lor imediată.

Pe de altă parte, 48 de cetăţeni străini au fost spitalizaţi în Israel, conform postului de radio. Şase soldaţi israelieni, răniţi în cursul raidului, se află în continuare la spital.

Luni dimineaţă, comandouri ale Marinei israeliene au lansat în apele internaţionale un raid asupra flotilei internaţionale care transporta militanţi propalestinieni şi tone de ajutoare. În cursul raidului, nouă persoane au fost ucise, dintre care cel puţin patru sunt turci.

Confruntări violente s-au desfăşurat la bordul feribotului turc Mavi Marmara, cea mai mare dintre cele şase nave, care transporta 600 de persoane.

Acest asalt, prin care Israelul a vrut să împiedice convoiul umanitar să spargă blocada pe care o impune Fâşiei Gaza din 2007, a generat furia autorităţilor de la Ankara şi condamnări la nivel internaţional.

Israelul, care avertizase că nu va permite sosirea flotilei în Fâşia Gaza, a acuzat militanţii că au "declanşat violenţele", atacând soldaţii săi cu cuţite şi bare de fier. Organizatorii convoiului au afirmat la rândul lor că membrii comandourilor au deschis focul fără justificare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici