Israelul intenţionează să cumpere un ”Air Force One” pentru Netanyahu şi Peres

Guvernul israelian a aprobat duminică examinarea achiziţionării unui avion pentru premier şi preşedinte, la o săptămână după ce Benjamin Netanyahu a decis să nu asiste la funeraliile lui Nelson Mandela din cauza costurilor cu transportul.

116 afișări
Imaginea articolului Israelul intenţionează să cumpere un ”Air Force One” pentru Netanyahu şi Peres

Israelul intenţionează să cumpere un ”Air Force One” pentru Netanyahu şi Peres (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Cabinetul a aprobat astăzi (duminică) crearea unei comisii publice pentru (...) evaluarea posibilităţii cumpărării unui avion destinat zborurilor premierului şi preşedintelui, ca în numeroase ţări”, a anunţat Guvernul într-un comunicat, sugerând posibilitatea ca avionul să fie folosit în comun de Netanyahu şi Shimon Peres.

În prezent, avioanele sunt închiriate de la companii comerciale, un cost care se ridică adesea la milioane de shekeli (sute de mii de euro) pentru o călătorie”, adaugă Guvernul.

Netanyahu a anunţat săptămâna trecută autorităţile sud-africane că va fi prezent la funeraliile lui Nelson Mandela, dar a anulat vizita în ultimul moment, din cauza cheltuielilor, atingând şapte milioane de shekeli (1,45 milioane de euro), cu transportul şi securitatea acestuia, potrivit postului public de radio şi cotidianului Haaretz.

Secretarul Guvernului Avihai Mandelblit a anunţat duminică faptul că achiziţionarea unui avion pentru Netanyahu şi Peres este o decizie înţeleaptă şi în interesul securităţii statului.

Este o neceistate pentru securitatea naţională, care va servi statului cel puţin câteva decenii”, a spus el, citat de Guvern.

”Avionul premierului nu dispune, în prezent, de un echipament de comunicare adecvat, aşa cum au majoritatea şefilor de stat din ţările avansate”, a declarat el. ”Ministerul Finanţelor a estimat deja că achiziţionarea unui avion este economică”, a adăugat Mandelblit .

Netanyahu a fost foarte criticat după ce a cerut instalarea unui pat dublu în avionul care l-a transportat la Londra, în aprilie, pentru a asista la funeraliile fostului premier britanic Margaret Thatcher. Călătoria a costat 127.000 de dolari (98.000 de euro).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici