Israelul îşi rezervă libertatea unei ofensive împotriva Iranului

Israelul îşi rezervă libertatea de a organiza operaţiuni împotriva Iranului, iar SUA ştiu că nu vor fi anunţate în prealabil despre eventuale lovituri împotriva obiectivelor nucleare iraniene, a anunţat un consilier al premierului israelian, relatează Jerusalem Post.

33 afișări
Imaginea articolului Israelul îşi rezervă libertatea unei ofensive împotriva Iranului

Israelul îşi rezervă libertatea unei ofensive împotriva Iranului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste declaraţii au fost făcute joi de Uzi Arad, consilierul pe probleme de securitate al premierului israelian, Benjamin Netanyahu, pentru postul de radio al armatei. Israelul nu va sta deoparte să privească în timp ce Iranul se dotează cu arme nucleare, fără să facă nimic, a spus acesta.

Consilierul a precizat, de asemenea, că Statele Unite sunt la curent cu nevoile speciale de securitate ale Israelului şi că americanii ştiu că Israelul nu va anunţa neapărat, în prealabil, organizarea unor lovituri militare împotriva instalaţiilor nucleare iraniene. El a subliniat că SUA cunosc şi au acceptat aceste nevoi.

"Au fost cazuri în trecut când Israelul nu a informat Statele Unite în legătură cu (efectuarea) unor operaţiuni militare", a precizat Arad.

În timpul vizitei sale la Washington de săptămâna aceasta, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a "clarificat faptul că Israelul îşi rezervă libertatea operaţională, iar mai mulţi înalţi oficiali din cadrul administraţiei (Statelor Unite) au spus «desigur»", a declarat Arad.

Directorul CIA, Leon Panetta, a declarat miercuri că Israelul ştie că este nevoie de coordonare între strategia sa şi a altor state cu privire la Iran. El a subliniat că Israelul este, de asemenea, conştient de faptul că atacarea facilităţilor nucleare ale Teheranului ar însemna "probleme serioase".

Recunoscând că a vizitat recent Israelul pentru a se întâlni cu Netanyahu şi pentru a-i atrage atenţia împotriva unei lovituri asupra Iranului, directorul CIA a declarat pentru Global Viewpoint că "s-a simţit asigurat" de Israel că nu va acţiona în afara strategiei cu Washingtonul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici