Israelul promite o ripostă "imediată" în cazul oricăror tiruri siriene în platoul Golan

Noul ministru israelian al Apărării, Moshe Yaalon, a promis duminică să răspundă "imediat" oricărui tir sirian venit din platoul Golan, avertizând regimul de la Damasc împotriva oricărei "încălcări a suveranităţii" israeliene.

424 afișări
Imaginea articolului Israelul promite o ripostă "imediată" în cazul oricăror tiruri siriene în platoul Golan

Israelul promite o ripostă "imediată" în cazul oricăror tiruri siriene în platoul Golan (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Israelul "va răspunde imediat oricărei încălcări a suveranităţii israeliene şi oricărui tir din partea Siriei reducând la tăcere sursa atacurilor", a afirmat Yaalon într-un comunicat.

Soldaţii israelieni staţionaţi în partea Golanului ocupată de Israel au deschis focul anterior asupra unei poziţii militare siriene după ce au fost ţinta unor tiruri de pe teritoriul sirian pentru a doua oară în 24 de ore, potrivit unui purtător de cuvânt militar istraelian.

"La începutul zilei, tirurile care veneau din Siria au vizat soldaţi ai armatei israeliene", a declarat purtătorul de cuvânt.

"Soldaţii au ripostat cu precizie în direcţia unui post sirian de unde veneau aceste tiruri", a adăugat el, precizând că nu s-au înregistrat răniţi în rândul israelienilor.

Nu se ştie pentru moment dacă tirurile siriene au fost lansate de forţele preşedintelui Bashar al-Assad sau de rebelii prezenţi în regiune.

Moshe Yaalon, fost şef de Stat Major, a afirmat că Israelul consideră aceste incidente ca fiind "foarte serioase".

"Nu vom permite armatei siriene sau oricărei alte organizaţii să încalce suveranitatea israeliană trăgând asupra teritoriului nostru", a adăugat ministrul.

Israelul este oficial în stare de război cu Siria. Acesta ocupă din 1967 circa 1.200 de kilometri pătraţi din platoul Golan pe care l-a anexat, o decizie care nu a fost recunoscută niciodată de comunitatea internaţională, restul de aproximativ 510 metri pătraţi rămânând sub control sirian.

Sâmbătă, gloanţele trase de Siria au atins vehicule militare israeliene care circulau în partea de sud a platoului Golan ocupat, provocând pagube uşoare, dar nu şi răniţi, potrivit armatei israeliene.

De la începutul războiului în Siria, în urmă cu doi ani, situaţia s-a tensionat în platoul Golan dar incidentele - obuze siriene care să cadă în partea israeliană sau focuri de avertizare israeliene - au rămas limitate până în prezent.

Liderii israelieni atribuie căderea recurentă a proiectilelor siriene în teritoriul controlat de Israel unor "erori de tragere", din cauza proximităţii luptelor între trupele regimului de la Damasc şi rebeli.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici