Israelul repatriază familiile personalului diplomatic din Ankara

Israelul a început să repatrieze familiile personalului său diplomatic de la Ankara, a anunţat miercuri dimineaţă postul public israelian de radio.

22 afișări
Imaginea articolului Israelul repatriază familiile personalului diplomatic din Ankara

Israelul repatriază familiile personalului diplomatic din Ankara (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit postului de radio, care a citat sub protecţia anonimatului un oficial israelian de rang înalt, această măsură vizează aproximativ 50 de persoane care au legături familiale cu personalul Consulatului şi Ambasadei Israelului în Ankara.

Oficialul a precizat, de asemenea, că nu se pune, pentru moment, problema unei ruperi a legăturilor diplomatice între cele două ţări.

Turcia a fost mult timp considerată principalul aliat strategic al Israelului în Orientul Mijlociu, dar relaţiile bilaterale s-au deteriorat considerabil.

Raidul violent de luni, în apele internaţionale, al unor comandouri maritime israeliene asupra unei flotile umanitare care se îndrepta către Fâşia Gaza, în timpul căruia au fost ucise nouă persoane şi au fost rănite alte câteva zeci din rândul pasagerilor, majoritatea cetăţeni turci, a afectat şi mai mult aceste relaţii.

Patru dintre cei ucişi sunt turci, potrivit unui diplomat de la Ankara.

În Turcia au izbucnit importante manifestaţii ostile Israelului, în urma acestei operaţiuni.

Turcia şi-a rechemat pentru consultări ambasadorul de la Tel Aviv, iar Israelul şi-a sfătuit cetăţenii să îşi anuleze vacanţele în Turcia.

Potrivit presei israeliene, această degradare a suscitat îngrijorare în rândul celor 20.000 de membri ai comunităţii evreieşti din Turcia.

Sute de societăţi israeliene operează în Turcia, iar volumul schimburilor bilaterale a atins 2,5 miliarde de dolari în 2009.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici