ISW afirmă că Rusia exploatează naţionalismul din Europa, în special din România şi Ungaria, împotriva Ucrainei

  • Rusia profită de revendicările tot mai vocale ale mişcărilor naţionaliste europene de extremă dreapta asupra teritoriului ucrainean, scrie Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în evaluarea sa din 29 ianuarie.
  • Discursul lui Claudiu Târziu ar fi fost amplificat de Moscova, reluând apelul Rusiei pentru o "împărţire a Ucrainei".
  • Fostul director al SRI, Eduard Hellvig, l-a criticat pe Claudiu Târziu pentru discursul revizionist de la Iaşi.
723 afișări
Imaginea articolului ISW afirmă că Rusia exploatează naţionalismul din Europa, în special din România şi Ungaria, împotriva Ucrainei

Rusia pare să alimenteze şi să profite de sentimentele neoimperialiste şi naţionaliste din Europa pentru a crea o prăpastie între Ucraina şi vecinii săi occidentali, a scris Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). 

Liderul partidului maghiar Mişcarea Patria Noastră, Laszlo Toroczkai, a declarat acum câteva zile că Ungaria ar trebui să revendice regiunea ucraineană Transcarpatia în cazul unei înfrângeri ucrainene în războiul împotriva lui Putin.

ISW dă exemplu şi partidul AUR

Preşedintele Consiliului Naţional al Alianţei pentru Unirea Românilor, Claudiu Târziu, a declarat la Iaşi că România trebuie să "reintegreze" Basarabia, Bucovina de Nord, Ţinutul Herţa, sudul Basarabiei şi Transcarpatia pentru a-şi menţine suveranitatea.

Sursele ruseşti au amplificat declaraţiile lui Toroczkai şi Târziu şi au subliniat aceste pretenţii ultranaţionaliste româneşti şi maghiare asupra teritoriului ucrainean, scrie Institutul pentru Studiul Războiului.

Vladimir Putin şi alţi înalţi oficiali ruşi au reaprins această naraţiune în decembrie 2023, susţinând că Ucraina are "dispute teritoriale" istorice cu Polonia, România şi Ungaria.

Conceptul "Lumea rusă" (Russkiy Mir) pare să prindă în rândul facţiunilor naţionaliste europene, aplicat la propriile ideologii naţionaliste, iar actorii spaţiului informaţional rusesc caută probabil să profite de această înclinaţie ideologică pentru a crea o prăpastie între Ucraina şi vecinii săi europeni.

Claudiu Târziu spune că a fost înţeles greşit

„Pe 24 ianuarie a.c., la Iaşi, am ţinut un discurs despre suveranitate. Una am spus eu, alta au "tradus" trompetele globalismului şi ale anti-românismului. De ce? Pentru că orientarea politică pe care o exprim - una sănătos conservatoare, deci implicit patriotică, suveranistă, naţionalistă şi creştină - trebuie maculată. De ce? Pentru că orice sentiment naţional, orice propensiune spre dreptate şi orice reflex de apărare a comunităţii naţionale şi a intereselor ei legitime trebuie inhibate. De ce? Pentru că numai astfel poporul devine populaţie, adică masă de manevră, uşor de manipulat prin frică şi plăcere. Iar fără popor, nu ai un stat, ci o colonie sau un spaţiu de extracţie a resurselor - de la cele naturale pînă la cele umane”, a scris pe Facebook Claudiu Târziu.

Eduard Hellvig îl critică pe liderul AUR

 „Zilele trecute, un domn a cuvântat despre nevoia de a avea bune relaţii de cooperare cu Rusia şi despre cum ar trebui ca noi, România, să mergem să recuperăm teritorii de la Ucraina aflată în corzi. Bineînţeles, discursul îi convine cel mai mult lui Vladimir Putin: Uite, lume, o grămadă de ţări sunt nemulţumite, ca atare războiul nostru este justificat. În politică, domnul cu vorbele avântate ar purta în general numele de “idiot util”. Adică cel care, fără să analizeze prea mult, lansează mesaje care convin de minune adversarului”, a scris fostul director al SRI, Eduard Hellvig, pe platforma X.

 „Problema este că dl Claudiu Târziu nu este idiot. Unii ar spune că nici util. Adică nu face aceste declaraţii din prea multă viteză. Nu îl putem bănui că l-a luat valul şi că i-a ieşit porumbelul. Domnul Târziu se joacă cinic cu o temă fierbinte, despre care ştie foarte bine că este o fantezie. Din agitarea făcliei naţionaliste, pe el îl avantajează de minune agitaţia, nicidecum idea naţională. Pentru că din agitaţie îşi extrage ştiri, expunere şi bazin electoral. Ştie, la fel de cinic, că vorbele lui sunt o declaraţie politică şi, ca atare, nu poate fi tras la răspundere pentru vreo coliziune cu poziţia oficială a statului român. Domnul Târziu bate fals într-o tobă de bâlci, iar cei fără ureche muzicală se adună de pe margine crezând că e concert”, a adăugat Hellvig.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici