Italia cere ţărilor UE să găsească o soluţie la problema imigranţilor din Marea Mediterană

Italia a cerut joi ţărilor membre UE să găsească noi porturi pentru a debarca imigranţii salvaţi în Marea Mediterană, avertizând că s-ar putea retrage din operaţiunea navală Sophia, demarată pentru a combate traficul uman, relatează site-ul agenţiei Reuters.

211 afișări
Imaginea articolului Italia cere ţărilor UE să găsească o soluţie la problema imigranţilor din Marea Mediterană

Italia cere ţărilor UE să găsească o soluţie la problema imigranţilor din Marea Mediterană

Italia a devenit principala rută în Europa pentru sute de mii de imigranţi de când ruta din Turcia în Grecia a fost închisă în anul 2016. Italia a deschis problema în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de Apărare din UE, care a avut loc joi.

"Nu mai este posibil ca Italia să fie singurul port care să primească toţi imigranţii salvaţi pe mare", a declarat ministrul italian de Apărare, Elisabetta Trenta, în urma întâlnirii cu cei 27 de omologi ai săi.

"Câteva guverne UE sunt de părere că trebuie să schimbăm operaţiunea Sophia atunci când aceasta va lua sfârşit. Suntem de părere că ar trebui să aşteptăm prea mult, iar acest lucru trebuie făcut imediat", a adăugat Trenta, care a anunţat că a discutat cu reprezentanţii Franţei şi Spaniei.

Potrivit The Guardian, apelul făcut de Italia către Franţa şi Spania, privind deschiderea porturilor pentru debarcarea imigranţilor salvaţi din Marea Mediterană, a fost respins de statele membre UE.

Ministrul italian de Externe, Enzo Moavero Milanesi, a informat că va insista cu această problemă în cadrul reuniunii la Viena cu omologii săi, afirmând că guvernele europene trebuie să se ridice la nivelul valorilor privind drepturile omului şi solidaritatea.

"Scriem peste tot solidaritate în Europa, vorbim despre asta, este o oportunitate foarte bună de a o demonstra", a declarat acesta pentru reporteri.

Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a cerut statelor membre joi să dea dovadă de mai multă responsabilitate pentru imigranţii salvaţi în Marea Mediterană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici