Iulia Timoşenko, în mod simbolic pe lista de vot a opoziţiei la alegerile legislative din Ucraina

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşnko, aflată în închisoare, va fi plasată în mod simbolic în fruntea listei principalei alianţe a opoziţiei la alegerile legislative din octombrie în Ucraina, a cărei campanie a fost lansată luni.

172 afișări
Imaginea articolului Iulia Timoşenko, în mod simbolic pe lista de vot a opoziţiei la alegerile legislative din Ucraina

Iulia Timoşenko, în mod simbolic pe lista de vot a opoziţiei la alegerile legislative din Ucraina (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Alianţa, care reuneşte partidul lui Timoşenko şi pe cel al fostului preşedinte al Parlamentului ucrainean Arseni Iaţeniuk, a decis în cadrul congresului de luni plasarea opozantei în capul listei, deşi aceasta nu poate participa, fiind încarcerată.

Alegerile legislative - primul test eletoral important al preşedintelui Viktor Ianukovici de la alegerea sa, în 2010 - vor fi atent urmărite de statele occidentale ale căror relaţii cu regimul ucrainean s-au tensionat din cauza urmăririlor iniţiate împotriva opozanţilor, printre care şi Timoşenko, condamnată anul trecut la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere în cadrul unui contract cu Rusia privind livrările de gaze.

Uniunea Europeană şi Statele Unite consideră acest caz motivat politic şi cer eliberarea fostului premier.

Imposibilitatea lui Timoşenko şi a fostului ei ministru de Interne, Iuri Luţenko de a participa la legislative, ambii fiind încarceraţi, ar putea pune la îndoială rezultatele alegerilor în percepţia occidentalilor, precizează site-ul de informare Korrespondent.net.

Partidul regiunilor al lui Ianukovici îşi va anunţa la rândul său lista candidaţilor după-amiază.

Partidul aflat la putere şi alianţa opoziţiei vor fi primele pe listele de vot, urmate de partidul UDAR, al celebrului boxer, Vitali Klociko şi comunişti, potrivit ultimelor sondaje.

Alte două formaţiuni au de asemenea şanse de a intra în Parlament: Partidul naţionalist Svoboda şi formaţiunea Înainte Ucraina!, în care s-a înscris recent şi celebrul atacant al echipei naţionale de fotbal, Andrei Şevcenko, premiat cu Balonul de aur în 2004, şi care s-a retras din viaţa sportivă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici