Iulian Chifu: Conflictul SUA – China obligă România să îşi întărească parteneriatele cu Japonia, Coreea de Sud şi Vietnam

  • Închiderile de consulate marchează încă o rundă de tensiuni în creştere între Washington şi Beijing
  • Iulian Chifu: Cu cât relaţia SUA- China devine mai contondentă, cu atât efectele la nivel global pot deveni complicate
  • Iulian Chifu : Suntem parteneri strategici cu Statele Unite dar avem interese şi în relaţiile cu China
  • Iulian Chifu: România poate să câştige din delocalizarea unor industrii din China, în special în zona hi-tech
2974 afișări

Dacă eşti unul dintre cei care privesc cu îngrijorare ştirile care arată o deteriorare constantă a relaţiilor dintre Statele Unite şi China, analistul de politică externă Iulian Chifu îţi spune că nu te înşeli.

„Cu cât relaţia dintre Sua şi China devine mai contondentă, cu atât efectele la nivel global pot deveni complicate. Există riscul mare ca România să fie pusă în situaţia să aleagă între parteneriatul cu Statele Unite şi cel cu China, adică să se alinieze pe o variantă transatlantică de izolare a Chinei, de delocalizare şi evitare a ciclurilor comerciale care trec prin China”, spune Chifu.

Din  punct de vedere comercial ai putea profita de pe urma acestui conflict, mai ales dacă lucrezi în domeniul hi-tech. Unele companii din domeniu ar putea să-şi mute afacerile inclusiv în România.  

„România, în momentul de faţă, trebuie să-şi construiască strategic perspectiva de a avea valoare adăugată exact în acea regiune, adică, să ne construim, pe baza unor parteneriate strategice existente, cu Coreea de Sud sau Japonia, Vietnam. Acolo unde avem parteneriate strategice, ele pot fi întărite şi putem avea o prezenţă şi o colaborare. Antrenarea unor categorii de armate, dotarea lor, pregătirea lor, cooperare în domeniul intelligence. Plus valoarea pe care o avem în Marea Chinei de Est, să contrabalanseze existenţa trupelor americane care, pentru noi, sunt importante când vorbim despre descurajarea unei agresiuni din partea Federaţiei Ruse. Delocalizarea unor categorii de industrii din China, în special din zona hi- tech, americane, japoneze, sud coreene, pot fi o oprtunitate pentru relocarea lor în România”, este de părere Iulian Chifu. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici