Jacob Zuma dedică victoria ANC în alegerile legislative din Africa de Sud memoriei lui Mandela

Preşedintele sud-african Jacob Zuma a dedicat, sâmbătă seara, victoria detaşată a partidului aflat la putere, ANC, în alegerile legislative de la 7 mai, memoriei fostului preşedinte Nelson Mandela, decedat în decembrie.

97 afișări
Imaginea articolului Jacob Zuma dedică victoria ANC în alegerile legislative din Africa de Sud memoriei lui Mandela

Jacob Zuma (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dedicăm victoria noastră memoriei lui Madiba (cum îl numesc sud-africanii, afectuos, pe Nelson Mandela)", a declarat Zuma, în primul discurs susţinut public după anunţarea rezultatelor oficiale, potrivit cărora ANC a obţinut o majoritate largă (62,15%) în alegeri.

"Promitem să-ţi urmăm moştenirea", a adăugat el, la exact 20 de ani de când Mandela devenea primul preşedinte de culoare al Africii de Sud.

Este a cincea victorie obţinută de ANC de la sfârşitul regimului de apartheid, cu un rezultat puţin mai slab ca în 2009 (65,9%).

Scrutinul a asigurat formaţiunii o majoritate netă de 249 din 400 de mandate.

Pe locul doi s-a clasat principalul partid de opoziţie, Alianţa Democratică (DA, liberală), cu 22,22% din voturile exprimate (89 de mandate), un scor mai bun ca în 2009 (16,66%), deşi aştepta un rezultat mai bun, dar preconizat de sondaje, la fel ca cel al ANC.

În schimb, Combatanţii pentru Libertate Economică (EFF), noul partid radical al tânărului tribun Julius Malema, a obţinut un scor mai bun decât cel anunţat de sondaje, de 6,35%, depăşind cu mult pragul simbolic de un milion de voturi.

Celelalte 26 de partide care au candidat în alegerile legislative împart mai puţin de 10% din sufragii. Pe locul patru s-a clasat Partidul Inkatha al Libertăţii (IFP) al liderului zulu Mangosuthu Buthelezi, cu 2,40%.

Nostalgia faţă de "părintele naţiunii", decedat la 5 decembrie 2013, la vârsta de 95 de ani, a motivat fără îndoială electoratul, în pofida scandalurilor şi situaţiei sociale foarte dificile.

Jacob Zuma, în vârstă de 72 de ani, şi-a asigurat astfel al doilea mandat de cinci ani, în pofida controverselor, în presă, asupra unor lucrări de îmbunătăţire în valoare de 23 de milioane de dolari, finanţate cu fonduri publice, efectuate la reşedinţa sa privată de la Nkandla, într-o regiune rurală în estul ţării.

Cazul a fost dezvăluit în martie de către o agenţie care supraveghează conturile statului. "Nu e nimic rău la Nkandla", a spus Zuma, adăugând că ceea ce este în neregulă sunt ziarele care scriu articole despre "eşecurile ANC".

În noaptea de vineri spre sâmbătă, militari au fost mobilizaţi la periferia Alexandra, în apropiere de Johannesburg. Aproximativ 59 de persoane au fost arestate pentru acte de violenţă comise în public. Sâmbătă seara au fost semnalate tulburări şi la Johannesburg. Poliţia a dispersat ulterior un mic grup de manifestanţi, cu grenade lacrimogene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici