Jafuri şi maşini incendiate în Bişkek, la o zi după confruntările între poliţie şi manifestanţi - VIDEO

Zeci de kîrgîzi se aflau încă la ruinele casei preşedintelui Kurmanbek Bakiev, luând cu ei cărţi, bibelouri şi chiar calorifere aparţinând şefului statului, înlăturat de la putere miercuri, după o zi de confruntări sângeroase.

34 afișări
Imaginea articolului Jafuri şi maşini incendiate în Bişkek, la o zi după confruntările între poliţie şi manifestanţi - VIDEO

Jafuri şi maşini incendiate în Bişkek, la o zi după confruntările între poliţie şi manifestanţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Câţiva copii încercau să ridice o enormă cutie de carton umplută cu reviste şi cărţi, pe care au găsit-o în curtea clădirii al cărei acoperiş, care a ars în timpul nopţii, s-a prăbuşit parţial.

În interior, printre ferestre sparte şi alte resturi, doi bărbaţi încercau să demonteze un calorifer fixat de perete.

În încăpere, pe un perete se putea citi "Moarte lui Bakiev!", ca un semn al urii manifestate de unele persoane faţă de preşedinte, în prezent refugiat în sudul ţării.

Fluturând o fotografie ruptă a soţiei şefului statului, acoperită cu bijuterii, un bărbat a strigat către mulţime: "Priviţi cum trăia familia Bakiev! Priviţi toate aceste diamante, în timp ce poporul abia poate supravieţui!".

Această reacţie reflectă opinia a numeroşi manifestanţi care au ieşit în străzile din Bişkek miercuri, pentru a cere demisia lui Kurmanbek Bakiev, acuzat de corupţie, nepotism şi tendinţe autoritariste, în contextul în care ţara înregistrează o criză economică majoră.

"Puterea a furat poporul, acum poporul este cel care fură puterea", constată Nurali Baimatovici, privindu-şi concetăţenii plecând cu trofeele lor. Baimatovici spune că este directorul unei şcoli şi că, împreună cu colegii, intenţionează să instaleze caloriferele demontate la locul de muncă, pentru a ajuta "copiii să îşi construiască viitorul", ceea ce nu înseamnă că fură, potrivit acestuia.

"Este adevărat că ar fi trebuit păstrată casa, ea valorează bani, asta ar fi trebuit să revină statului", continuă Nurali.

Aceste scene se reproduc la o scară şi mai extinsă în centrul capitalei Bişkek, în sediul Preşedinţiei şi Guvernului, unde zeci de manifestanţi ai opoziţiei au fost ucişi şi răniţi miercuri, când poliţia a deschis focul pentru a-i împiedica să preia controlul edificiului.

Joi dimineaţă, sute de persoane circulau pe culoare şi în incinta clădirii, unii plecând cu un calculator, alţii cu cauciucuri şi bare de protecţie luate de la maşinile oficiale carbonizate.

Uriaşul imobil, numit Casa Albă, poartă urme de incendiu, majoritatea ferestrelor sunt sparte, formând goluri extinse în faţadă, prin care cetăţenii kîrgîzi aruncă mii de pagini de documente oficiale, acoperind gazonul din faţa clădirii cu ele.

În exterior, mai multe sute de persoane se plimbă şi privesc carcasele arse de maşini şi camioane care au fost folosite pentru a forţa intrarea în clădirea centrului de putere kîrgîz.

Dacă trecători şi maşini circulă fără teamă şi în număr mare pe străzi, viaţa este încă departe de a-şi relua cursul normal, magazinele şi restaurantele rămânând închise de teama jafurilor.

Forţele de ordine erau total absente din oraş, unde nici o uniformă şi nici o maşină a poliţiei nu erau vizibile.

"Aceştia sunt asasini acum, trebuie reînnoită complet componenţa poliţiei. Ei au ucis prea multe persoane ieri" (miercuri), comentează Saghin Kasenov, un şofer de taxi în vârstă de 54 de ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici