Jake Sullivan: „Civili nevinovaţi ar putea fi ucişi, indiferent de naţionalitatea lor”, dacă Rusia va invada Ucraina

Consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, a vorbit în cadrul emisiunii "State of the Union" de la CNN despre criza din Ucraina, afirmând că lumea se află "într-o fereastră în care invazia ar putea începe în orice moment" şi avertizând asupra posibilelor victime civile dacă va începe războiul.

1846 afișări
Imaginea articolului Jake Sullivan: „Civili nevinovaţi ar putea fi ucişi, indiferent de naţionalitatea lor”, dacă Rusia va invada Ucraina

Jake Sullivan: „Civili nevinovaţi ar putea fi ucişi, indiferent de naţionalitatea lor”, dacă Rusia va invada Ucraina

Sullivan a spus, totuşi, că, deşi în ultimele 10 zile s-a înregistrat o accelerare a acumulării de 130.000 de trupe ruseşti, ţara ar putea încă să rezolve criza pe cale diplomatică, potrivit The Guardian.

Comentând rapoartele potrivit cărora Rusia ar putea ataca Ucraina încă de miercuri, Sullivan a spus: „Nu putem prezice perfect ziua, dar acum spunem de ceva timp că ne aflăm într-o fereastră în care o invazie ar putea începe în orice moment, o acţiune militară majoră ar putea începe de către Rusia în Ucraina în orice zi”.
 
Întrebat de ce cetăţenii americani sunt îndemnaţi să părăsească ţara, Sullivan a spus: „Nu, nu este vorba de o acţiune militară. Ceea ce am văzut doar în ultimele 10 zile sau cam aşa ceva este o accelerare a acestei acumulări şi a mişcării forţelor ruseşti de toate soiurile mai aproape de graniţa cu Ucraina, într-o poziţie în care ar putea lansa o acţiune militară foarte, foarte rapid”.
 
Sullivan a declarat că Rusia pregăteşte terenul pentru un atac "sub steag fals" pe care l-ar putea folosi ca pretext pentru a invada Ucraina. El a adăugat că aceste informaţii au fost împărtăşite cu aliaţii din NATO. „Acest lucru este în concordanţă cu planul de acţiune al Rusiei. I-am mai văzut făcând acest lucru înainte.... Dacă vă uitaţi la presa rusă, aceasta pregăteşte terenul pentru un potenţial pretext, evocând posibilitatea unor atacuri ale forţelor ucrainene fie asupra ruşilor înşişi, fie asupra forţelor proxy ale Rusiei din Donbas”.
 
Sullivan a spus că este probabil să existe victime civile: „Dacă va avea loc o invazie militară a Ucrainei de către Rusia, este probabil să înceapă cu un baraj semnificativ de rachete şi atacuri cu bombe. Acestea nu sunt niciodată atât de precise pe cât şi-ar dori orice armată să fie... astfel încât civili nevinovaţi ar putea fi ucişi, indiferent de naţionalitatea lor”.
 
Ar fi urmat apoi de un atac al unei forţe terestre care să se deplaseze peste graniţa ucraineană, din nou unde civili nevinovaţi ar putea fi prinşi în focuri încrucişate sau ar putea fi prinşi în locuri din care nu s-ar putea mişca.
 
Sullvian a reiterat mesajul SUA potrivit căruia costurile unei invazii pentru Rusia ar fi rapide şi severe, adăugând că SUA întocmeşte liste cu elitele economice ruseşti şi că ar putea expedia încărcături de gaz în Europa dacă Rusia "închide robinetele".
 
„Suntem pregătiţi să răspundem imediat şi decisiv, flancaţi de aliaţii şi partenerii noştri. Dacă Rusia avansează, vom apăra teritoriul NATO, vom impune costuri Rusiei şi ne vom asigura că vom ieşi din această situaţie ca Occident mai puternic, mai hotărât decât am fost în ultimii 30 de ani, iar Rusia va suferi în cele din urmă un cost strategic semnificativ pentru acţiunea militară”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici