James Cameron: "Am ştiut de la bun început că submersibilul era pe fundul apei". Regizorul critică compania OceanGate că nu a ascultat avertismentele şi a comparat tragedia cu scufundarea Titanicului

  • James Cameron spune că persoane apropiate lui au auzit şi ele un "bang puternic" ce ar fi fost de la implozia submersibilului Titan.
  • James Cameron a transmis colegilor săi, într-un e-mail de luni: "Am pierdut câţiva prieteni" şi "Submersibilul este pe fundul apei în bucăţi acum".
  • James Cameron: "Mă frapează asemănarea cu dezastrul Titanicului însuşi, unde căpitanul a fost avertizat în repetate rânduri cu privire la gheţarul din faţa navei sale şi, cu toate acestea, a înaintat cu toată viteza, într-o noapte fără lună".
8114 afișări
Imaginea articolului James Cameron: "Am ştiut de la bun început că submersibilul era pe fundul apei". Regizorul critică compania OceanGate că nu a ascultat avertismentele şi a comparat tragedia cu scufundarea Titanicului

James Cameron, Twitter

James Cameron, regizorul filmului "Titanic" (1997) şi pasionatul de scufundări, a venit cu dezvăluiri pentru Reuters.

El susţine că persoane apropiate lui au auzit duminică o "bubuitură puternică", similară cu raportul Marinei americane care ar fi depistat  duminică o "anomalie" subacvatică în apropierea epavei Titanicului.

Cameron a declarat că ştia că submersibilul Titan a fost pierdut încă de la bun început, suspectând că a făcut implozie în momentul în care nava de sprijin a Titanului a pierdut comunicaţiile după o oră şi 45 de minute de la începerea misiunii.

"Am primit confirmarea în decurs de o oră că a avut loc o explozie puternică în acelaşi timp în care s-au pierdut comunicaţiile submarinului. Un bang puternic pe hidrofon. Pierderea transponderului. Pierderea comunicaţiilor. Am ştiut imediat ce s-a întâmplat. Submarinul a făcut implozie", a declarat Cameron.

El a dezvăluit că le-a comunicat colegilor într-un e-mail de luni: "Am pierdut câţiva prieteni" şi "Submersibilul este pe fundul apei în bucăţi acum".

Cei cinci care au murit marchează primele decese în largul mării pentru industrie, a spus Cameron.

Regizorul filmului Titanic spune că asemănările dintre tragedia recentă şi scufundarea Titanicului sunt suprarealiste.

El a declarat că mulţi oameni din comunitatea de explorare a mărilor şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la submersibil.

Cameron, care a efectuat el însuşi scufundări la epava Titanicului şi Groapa Marianelor, dar în condiţii de maximă siguranţă, a declarat pentru ABC News:

"Mulţi oameni din comunitate au fost foarte îngrijoraţi în legătură cu acest submersibil, iar o serie de jucători de top din comunitatea inginerilor care se ocupă cu ingineria scufundării la mare adâncime au trimis chiar scrisori companiei, spunând că ceea ce făceau era prea experimental şi că trebuia să fie certificat şi aşa mai departe.

Mă frapează asemănarea cu tragedia Titanicului, unde căpitanul a fost avertizat în repetate rânduri cu privire la gheţarul din faţa navei sale şi, cu toate acestea, a înaintat cu toată viteza, într-o noapte fără lună.

Mulţi oameni au murit în urma acestei tragedii, iar faptul că o tragedie foarte asemănătoare, în care avertismentele nu au fost ascultate, a avut loc exact în acelaşi loc, cu toate scufundările care au loc în întreaga lume, cred că este uimitor, este cu adevărat suprarealist", a spus regizorul, citat de The Guardian

James Cameron mai spune că este îndurerat de moartea tragică a exploratorului francez, Paul-Henri Nargeolet, care i-a fost prieten. 

"Nargeolet, pilotul francez legendar al submersibilului, era prietenul meu de 25 ani, fiind parte dintr-o comunitate foarte mică de scufundători şi exploratori maritimi....să moară tragic mi-e aproape imposibil să procesez". 

Şi la CNN, regizorul a comparat cele două tragedii, adăugând că ingineria submersibilului nu ar fi trecut de biroul de certificare. 

"Noi toţi din comunitatea de exploratori, oameni ca mine, piloţi de submarine şi designeri de submarine, credeam că implozia era iminentă, planând asupra noastră tot tmpul". 

Regizorul nu este îngrijorat că tragedia va avea un impact negativ asupra explorării oceanelor şi inovării tehnologice, că vor fi mereu exploratori, dar că ar putea avea un impact negativ asupra turiştilor şi clienţilor. 

"Nu vreau să descurajez explorarea, dar este o lecţie pentru ca de fiecare dată când vă urcaţi într-un vehicul, navă de suprafaţă, submarin sau aeronavă, asigură-te că aceasta a trecut printr-o verificare a unei agenţii de certificare".  

James Cameron, care este partener cu compania Triton, susţine că aceasta are standarde de siguranţă mai înalte, având 20 de vehicule şi 10,000 ore de scufundări, dar toate acestea necesită rigoare, disciplină şi etică. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici