Janos Ader, votat de Parlament în funcţia de preşedinte al Ungariei

Janos Ader, un cofondator al partidului Fidesz al premierului ungar Viktor Orban, a fost ales miercuri preşedinte al Ungariei de către Parlament.

312 afișări
Imaginea articolului Janos Ader, votat de Parlament în funcţia de preşedinte al Ungariei

Janos Ader, votat de Parlament în funcţia de preşedinte al Ungariei

Noul preşedinte a obţinut 262 de voturi în Parlament, care are 386 de mandate. Alegerea sa nu făcea obiectul nici unei îndoieli, partidul conservator Fidesz având o majoritate de două treimi.

Partidul de extremă-dreapta Jobbik a votat împotriva lui Janos Ader, în timp ce socialiştii (MSZP), ecologiştii (LMP) şi deputaţii noii formaţiuni a fostului premier Ferenc Gyurcsany DK (coaliţia democratică, centru-stânga), nu au participat la vot, argumentând că noul preşedinte, membru strategic al partidului aflat la putere, nu poate reprezenta "unitatea naţiunii ungare", aşa cum cere Constituţia.

Ader a depus jurământul imediat după vot. El va prelua oficial funcţia la 10 mai.

Viktor Orban l-a nominalizat pe Janos Ader drept candidat la postul de preşedinte al ţării la 16 aprilie.

Predecesorul său Pal Schmitt a demisionat în urmă cu o lună, din cauza unor acuzaţii de plagiat privind doctoratul său din 1992.

Janos Ader, în vârstă de 52 de ani, a fost până în prezent europarlamentar. Între 2002 şi 2006, el era liderul grupului parlamentar al Fidesz şi este considerat un om de încredere al lui Viktor Orban.

Funcţia de preşedinte al Ungariei este în mare protocolară, deşi el este comandantul suprem al armatei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici