Japonia va distruge orice rachetă nord-coreeană care îi ameninţă teritoriul

Guvernul japonez a autorizat, vineri, distrugerea anticipată a oricărui proiectil sau resturi de rachetă provenind din Coreea de Nord care ar ameninţa să lovească ţara, a anunţat ministrul Apărării, Yasukazu Hamada.

23 afișări
Imaginea articolului Japonia va distruge orice rachetă nord-coreeană care îi ameninţă teritoriul

Yasukazu Hamada, ministrul japonez al Apărării (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am dat ordinul necesar după ce consiliul de securitate (al Guvernului) din această dimineaţă a decis să ordone distrugerea acesteia anticipat", a declarat Hamada după o reuniune cu premierul Taro Aso şi mai mulţi membri importanţi ai Guvernului.

Forţele de autoapărare, numele oficial al armatei în Constituţia pacifistă a Japoniei, sunt deci în alertă pentru a distruge un obiect zburător nord-coreean sau resturi de rachetă care ameninţă să cadă pe teritoriul ţării.

Coreea de Nord a anunţat că va lansa pe orbită un "satelit de telecomunicaţii" între 4 şi 8 aprilie, cu ajutorul unui lansator al cărui prim etaj urmează să se scufunde în Marea Japoniei, nu departe de prefectura Akita, în nord, iar al doilea în Oceanul Pacific, între Japonia şi Hawaii. Washigntonul, Tokyo şi Seulul se tem că este vorba de fapt despre un test cu rachetă cu rază lungă de acţiune, de tip Taepodong-2.

Totuşi, Guvernul japonez nu intenţionează să distrugă racheta dacă aceasta nu va face decât să survoleze arhipelagul, ci doar dacă riscă să se îndrepte către Japonia în urma unui incident sau a unei erori de traiectorie.

"Nu credem că un obiect zburător va cădea pe teritoriul nostru, cu excepţia unui accident, şi sperăm că populaţia va continua să trăiască normal", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Takeo Kawamura.

"Indiferent dacă este o rachetă sau un satelit, este extrem de dezagreabil ca un obiect să survoleze teritoriul japonez", a dezvăluit ministrul Apărării, adăugând: "Facem tot posibilul pentru a supraveghea orice obiect zburător venind din Coreea de Nord, în scopul de a asigura securitatea poporului japonez".

Întrebat în legătură cu capacitatea Japoniei de a distruge o rachetă în zbor, Hamada a răspuns: "Nu am nici o îndoială, suntem capabili".

Japonia s-a echipat, cu ajutorul Statelor Unite, cu un sistem antirachetă pentru a se proteja de un eventual atac nord-coreean, care are o structură dublă, una formată din rachete apă-aer SM-3, instalate la bordul unor distrugătoare echipate cu sistemul de luptă Aegis, iar a doua formată din rachete sol-aer Patriot.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici