Jean-Claude Juncker a fost audiat ca martor într-un proces privind înregistrări ilegale în Luxemburg

  • Fostul preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a depus miercuri mărturie în instanţă într-un dosar privind ascultările ilegale în Luxemburg.
  • Scandalul SREL l-a costat pe Juncker, în 2013, funcţia de premier, scrie RTL Today.
491 afișări
Imaginea articolului Jean-Claude Juncker a fost audiat ca martor într-un proces privind înregistrări ilegale în Luxemburg

Sursa: Profimedia Images

Juncker a fost chemat să dea declaraţii în calitate de martor în faţa unui complet de judecată la cel de-al doilea termen al procesului în care sunt inculpaţi trei foşti angajaţi ai Serviciului de Informaţii al Statului din Luxemburg (SREL).

Procesul, care a fost amânat din cauza intervenţiei chirurgicale la care a fost supus Juncker în noiembrie, a început marţi. Presa luxemburgheză spune că audierile martorilor vor continua şi joi.

În timpul mărturiei sale, care a durat 35 de minute, Juncker şi-a exprimat „susţinerea fermă” a deciziei de a-l înregistra pe omul de afaceri Loris Mariotto, în contextul zvonurilor că acesta ar reprezenta un pericol pentru buna funcţionare a statului.

Fostul prim-ministru al Luxemburgului a explicat că nu îşi aminteşte nimic specific despre autorizare a unei astfel de înregistrări.

Juncker, care şi-a încheiat mandatul de preşedinte al Comisiei Europene la sfârşitul anului trecut, a declarat, de asemenea, că nu-şi poate aminti să fi avut o conversaţie despre interceptarea convorbirilor telefonice cu directorul SREL, Marco Mille, unul dintre inculpaţi.

În cursul zilei de joi, la proces, se aşteaptă să fie prezentate instanţei înregistrări cu o conversaţie pe care a avut-o Juncker cu Mille şi care a fost înregistrată cu un ceas modificat.

Implicarea sa în acest caz l-a costat pe Juncker funcţia de premier al Luxemburgului. După izbucnirea scandalului, în 2013, o comisie de anchetă parlamentară a stabilit că acesta a avut o responsabilitate politică în acest caz.

Aliaţii săi de la putere şi-au retras sprijinul politic, iar Juncker a fost nevoit să organizeze alegeri anticipate şi partidul său a pierdut.

După acest eşec pe plan local, în 2014, Jean-Claude Juncker a fost ales preşedinte al Comisiei Europene cu susţinerea PPE, funcţie pe care a deţinut-o până în 2019.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici