Jerzy Buzek, ales preşedinte al Parlamentului European

Fostul premier polonez, Jerzy Buzek, în vârstă de 69 de ani, a fost ales marţi preşedinte al Parlamentului European, devenind astfel prima personalitate dintr-o ţară est-europeană care accede la această funcţie.

56 afișări
Imaginea articolului Jerzy Buzek, ales preşedinte al Parlamentului European

Jerzy Buzek, ales preşedinte al Parlamentului European (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În vârstă de 69 de ani şi provenind din rândurile formaţiunii Platforma Civice, de centru-dreapta, a premierului polonez Donald Tusk, membră a Partidului Popular European (PPE, conservator), el s-a bucurat şi de sprijinul celorlalte două mari grupuri din PE, socialiştii şi liberalii, dar şi de cel al ecologiştilor.

El s-a impus cu 555 de voturi favorabile faţă de 89 acordate candidatului Stângii Unitare Europene (comunişti), suedeza Eva-Britt Svensson, în vârstă de 62 de ani, în cadrul sesiunii constitutive a Parlamentului ales în urma scrutinului european din iunie.

Salutând puterea simbolică a alegerii sale, după exact 20 de ani de la prăbuşirea regimului comunist din Polonia, Jerzy Buzek a declarat că o consideră drept "un semnal" pentru ţările din Europa de Est intrate în Uniunea Europeană după 2004 şi un "omagiu" adus milioanelor de cetăţeni care au contribuit la căderea Cortinei de Fier.

"De cinci ani construim împreună Europa unită. Nu mai există noi (în Est) şi voi (în Europa Occidentală)", a subliniat el, în ovaţiile sălii.

Jerzy Buzek, care îi succede creştin-democratului Hans-Gert Poettering, i-a oferit acestuia în semn de mulţumire o statuetă a Sfintei Barbara, patroana spirituală a minerilor în locurile sale natale, Silezia.

Acesta a fost ales pentru un mandat de doi ani jumătate, până la începutul lui 2012.

La această dată, el ar urma să fie înlocuit cu un socialist, probabil germanul Martin Schulz, în virtutea unui acord de reciprocitate care i-a asigurat marţi susţinerea acestora.

În pofida faptului că funcţia de preşedinte este prestigioasă, aceasta nu are decât o influenţă limitată asupra activităţii legislative a Parlamentului.

Preşedintele prezidează şedinţele plenare, reuniunile Conferinţei preşedinţilor grupurilor politice şi biroului (din care fac parte vicepreşedinţii şi chestorii).

El este, mai ales, însărcinat cu reprezentarea instituţiei pe lângă instanţele internaţionale şi în timpul summiturilor europene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici