Jimmy Carter: Încercările SUA de a submina Hamas au fost contraproductive

Fostul preşedinte american Jimmy Carter a declarat joi că blocada impusă asupra Fâşiei Gaza este o crimă şi o atrocitate şi că încercările Statelor Unite de a submina mişcarea islamistă Hamas au fost contraproductive.

14 afișări
Imaginea articolului Jimmy Carter: Încercările SUA de a submina Hamas au fost contraproductive

Jimmy Carter: Încercările SUA de a submina Hamas au fost contraproductive (Imagine: Mediafax Foto)

Palestinienii din Gaza "mor de foame", aceştia asimilează mai puţine calorii decât populaţia din cele mai sărace zone ale Africii, a declarat Carter în cadrul discursului ţinut la Universitatea Americană din Cairo, după discuţiile avute cu liderii Hamas din Gaza.

"Este o atrocitate ceea ce se comite ca pedeapsă pentru oamenii din Gaza, este o crimă (...) Cred că este montruos dacă lucrurile vor continua aşa", a mai spus Carter.

Israel a impus o blocadă asupra Fâşiei Gaza după ce mişcarea Hamas a preluat controlul asupra regiunii, în iunie anul trecut, şi permite doar aprovizionarea cu alimentele de bază.

Autorităţile de la Ierusalim nu au acceptat propunerile de pace din partea Hamas, apreciind că un compromis cu mişcarea islamistă i-ar permite acesteia să se reînarmeze.

Carter consideră că acţiunile Israelului şi ale SUA nu au făcut decât să înrăutăţească condiţiile în Gaza, care în prezent sunt mai greu de suportat decât în Cisiordania controlată de mişcarea rivală Fatah.

"Din punct de vedere politic cred că aceste acţiuni au dus la consolidarea popularităţii Hamas, în detrimentul Fatah," a adăugat acesta. Statele Unite au încercat să obţină exact opusul.

Carter, care a mediat pacea dintre Egipt şi Israel în timpul mandatului său de preşedinte în anii '70, susţine că liderii Hamas l-au asigurat că vor accepta un acord de pace cu Israel dacă acesta va fi negociat de Mahmoud Abbas, liderul grupării Fatah şi preşedintele Autorităţii Palestiniene, şi dacă palestinienii îl vor aproba prin referendum. Israelul şi SUA refuză orice dialog cu Hamas cât timp mişcarea islamistă nu recunoaşte statul israelian şi continuă conflictul armat.

"Unul dintre motivele pentru care am venit şi m-am întâlnit cu sirienii şi Hamas a fost acela de a da un exemplu care poate fi urmat de ceilalţi (...) Ştiu că sunt câţiva oficiali în Guvernul israelian care sunt dispuşi să discute cu Hamas şi poate acest lucru se va întâmpla în viitor," a mai spus el.

Carter a discutat la Cairo cu fostul ministru de Externe palestinian, Mahmoud al-Zahar, şi fostul ministru de Interne, Saeed Seyam, după ce autorităţile israeliene nu i-au permis accesul în Fâşia Gaza.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici