Jimmy Carter: SUA torturează suspecţii de terorism

Fostul preşedinte american Jimmy Carter a declarat, miercuri, că Statele Unite torturează deţinuţii suspecţi de terorism, încălcând prevederile legislaţiei internaţionale şi "abandonând principiul elementar al drepturilor omului", relatează CNN.

1 afișare
Imaginea articolului Jimmy Carter: SUA torturează suspecţii de terorism

Jimmy Carter: SUA torturează suspecţii de terorism

"Nu cred. O ştiu", a declarat Carter pentru CNN.

"Ţara noastră, pentru prima dată în viaţa mea, a abandonat principiul elementar al drepturilor omului", a subliniat Carter. "Am spus că prevederile Convenţiei de la Geneva nu se aplică deţinuţilor de la închisoarea Abu Ghraib şi Guantanamo şi am spus că putem tortura prizonierii şi îi putem priva de un act de acuzare în cazul unei infracţiuni de care sunt suspectaţi", a adăugat el.

Carter a precizat, de asemenea, că preşedintele George W. Bush şi-a creat propria definiţie a drepturilor omului.

Comentariile fostului preşdinte survin în urma articolului publicat în ediţia din 4 octombrie a cotidianului The New York Times, potrivit căruia Departamentul Justiţiei ar fi aprobat într-un memorandum secret privind utilizarea metodelor dure de interogare de către CIA.

Casa Albă a confirmat, săptămâna trecută, existenţa acestui memorandum, fără a face alte comentarii.

"Administraţia nu torturează oameni", a declarat preşedintele Bush în replică la informaţiile vehiculate de presă.

"Nu este o declaraţie adecvată dacă te ghidezi după normele internaţionale aşa cum au fost acestea respectate, mai ales în ultimii 60 de ani de la adoptarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului", a declarat Carter, făcând referire la replica lui Bush.

"Dar poţi adopta propria definiţie a drepturilor omului şi susţine că nu le încalci, şi poţi adopta propria definiţie a torturii şi spune că nu le încalci", a adăugat fostul lider american.

"Este trist să auzi un fost preşedinte făcând astfel de declaraţii", a declarat un oficial de la Casa Albă, subliniind din nou poziţia administraţiei de la Washington potrivit căreia tortura nu este utilizată în Statele Unite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici