Joe Biden îl avertizează pe Putin "să nu se joace cu focul"

Rusia ar face o "greşeală incredibil de gravă" dacă ar folosi arme nucleare tactice în Ucraina, spune Biden. Mai mulţi oficiali NATO au avertizat că vor pedepsi Rusia convenţional în caz de escaladare nucleară.

2601 afișări
Imaginea articolului Joe Biden îl avertizează pe Putin "să nu se joace cu focul"

Sursa Colaj Foto- Creative Commons/Hepta

Biden mai adaugă, potrivit lui Reuters, că preşedintele Chinei, Xi Jinping, ştie că Statele Unite nu caută un conflict.Preşedintele Joe Biden, care s-a întâlnit miercuri cu principalii săi consilieri militari, a declarat că Statele Unite nu caută un conflict cu China şi că preşedintele chinez Xi Jinping ştie acest lucru.

Între timp, Rusia a notificat SUA că exerciţiul său strategic anual "Grom" a început şi că acesta va include lansări de rachete reale începând de miercuri, au declarat doi oficiali americani pentru CBS.

În ultima perioadă, tot mai mulţi oficiali americani au avertizat Rusia să nu folosească arme nucleare. Printre aceştia se numără generalul David Petraeus, fost director CIA, care a ameninţat  Rusia cu o ripostă convenţională.

"Vom răspunde prin coordonarea unui efort colectiv NATO care să nimicească orice forţă convenţională rusă pe care am putea-o identifica pe câmpul de luptă din Ucraina şi Crimeea, precum şi fiecare navă din Marea Neagră".

Şeful politicii externe al Uniunii Europene, Joseph Borrell, a avertizat Rusia să nu atace Ucraina cu arme nucleare, potrivit The Guardian

“Putin spune că nu blufează, hei bine, nici noi nu blufăm. Armata rusă va fi anihilată dacă Putin bombardează nuclear Ucraina".     

SUA folosesc intens şi căile oficiale. „Le-am spus ruşilor foarte clar, atât public, cât şi privat, să nu mai vorbească uşor despre armele nucleare”, a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în timpul transmisiunii CBS, confirmând ceea ce a declarat consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, anume faptul că au existat comunicări „la cel mai înalt nivel cu Kremlinul”.„Este foarte important ca Moscova să ne asculte şi să ştie că consecinţele ar fi îngrozitoare”, a precizat Blinken.

Orice utilizare a armelor nucleare de către Moscova ar avea "consecinţe fără precedent" pentru Rusia. "Aproape sigur ar atrage o ripostă fizică din partea multor aliaţi şi, potenţial, chiar din partea NATO", a declarat un oficial din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, sub protecţia anonimatului, conform agenţiei Reuters.

Potrivit The Infographics Show , un canal educaţional de pe YouTube, SUA  pot să nimicească convenţional forţele militare ale Rusiei în maxim 50 de zile, fiindcă dispun de forţe aeriene şi navale net superioare aviaţiei ruseşti, fără a mai adăuga aeronavele Eurofighter ale statelor europene membre NATO. 

SUA dispun de bombardierele stealth B-2 care să bombardeze lansatoarele ruseşti de rachete sol-aer printr-un atac bine cooordonat, similar cu operaţiunea Furtuna în Deşert din 1991, de avioanele supersonice F-35 "să-şi ducă sarcina la capăt" pentru a distruge toate bazele aeriene de-a lungul graniţei de est a Rusiei, urmate de un roi de avioane F-22 care să doboare rapid toate aeronavele ruseşti.

Flancul est-european a fost recent întărit în România cu trupe franceze, belgiene şi americane, cu suport din partea tancurilor germane Leopard şi a celor americane M1 Abrams, printre care şi divizia americană 101 aeropurtată ce va debarca rapid în Crimeea pentru a elibera pensinsula. 

Publicistul Ion Cristoiu a scris recent un editorial în care susţine că România ar putea fi o potenţială bază de lansare a unui atac NATO împotriva Rusiei pentru a ajuta Ucraina să-şi recapete teritoriile pierdute, şi compară pregătirile cu cele ale Operaţiunii Barbarossa când Germania Nazistă, alături de România, Ungaria, Slovacia, Finlanda şi Italia au atacat Uniunea Sovietică în iunie 1941. 

Însă de spre deosebire de cel de-al Doilea Război Mondial, când a primit suport din partea SUA şi a Marii Britanii pentru a învinge forţele naziste, de această dată, Kremlinul va fi pe cont propriu, având doar sprijinul Belarusului. 

Atacarea nucleară a Ucrainei i-ar putea compromite relaţia de prietenie a lui Putin cu China condusă de Xi Jinping, dar şi cu toate statele învecinate ce au fost cândva republici sovietice. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici