Joe Biden: Departamentul Justiţiei din SUA examinează modalităţi pentru acţiuni contra lui Assange

Departamentul american al Justiţiei examinează modalităţi legale pentru acţiuni judiciare împotriva lui Julian Assange, afirmă vicepreşedintele SUA, Joseph Biden, care l-a catalogat pe fondatorul WikiLeaks drept un "terorist high-tech".

18 afișări
Imaginea articolului Joe Biden: Departamentul Justiţiei din SUA examinează modalităţi pentru acţiuni contra lui Assange

Joe Biden: Departamentul Justiţiei din SUA examinează modalităţi pentru acţiuni contra lui Assange (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Departamentul Justiţiei analizează cazul", a declarat Joe Biden, citat de postul NBC.

"Dacă a complotat cu un militar american pentru a obţine aceste documente secrete, este o acţiune fundamental diferită de cea a unui jurnalist", subliniază vicepreşedintele SUA.

Legea americană împotriva spionajului, datând din 1917, nu este adaptată unui astfel de caz, iar procurorii ar trebui să demonstreze că site-ul WikiLeaks, care a dezvăluit mii de note diplomatice americane, nu este o instituţie de presă tradiţională.

Procurorii americani lucrează la o altă bază juridică, încercând să adune probe că fondatorul WikiLeaks a "complotat", conform vicepreşedintelui Biden, cu militarul american Bradley Manning, suspectat că a transmis mii de documente prin Internet.

Acuzaţia de "complot" ar permite Administraţiei americane să îl tragă la răspundere pe Assange pentru risc la adresa securităţii naţionale, în contextul în care presa tradiţională intră sub incidenţa libertăţii de exprimare.

"Acest individ a făcut lucruri care au afectat, au pus în pericol vieţile şi activităţile unor persoane din întreaga lume. A complicat relaţiile noastre cu aliaţii şi prietenii", insistă Joe Biden, catalogându-l pe Julian Assange drept "terorist high-tech".

Biden a explicat că, de teama unor noi scurgeri de informaţii, interlocutorii săi preferă să discute cu el faţă în faţă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici