Joe Biden, îngrijorat de aşteptările create în străinătate de Obama

Vicepreşedintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, a declarat, într-un interviu difuzat luni seara de CNN, că este îngrijorat de speranţele create în străinătate de venirea la Casa Albă a lui Barack Obama.

13 afișări
Imaginea articolului Joe Biden, îngrijorat de aşteptările create în străinătate de Obama

Joe Biden, îngrijorat de aşteptările create în străinătate de Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Biden, care îşi va prelua funcţia la 20 ianuarie, a declarat şi că preşedintele în exerciţiu, George W. Bush, a început să recunoască faptul că a comis erori "grave" de apreciere, spre deosebire de actualul vicepreşedinte, Dick Cheney.

"Cred că preşedintele Bush, spre deosebire de vicepreşedintele Cheney, începe, după o perioadă de gândire, să recunoască dacă nu greşeli, măcar judecăţi eronate", a spus viitorul vicepreşedinte american.

Într-un interviu acordat duminică postului de televiziune Fox, Dick Cheney a apărat bilanţul antiterorist al administraţiei Bush, reproşându-i succesorului său încercarea de a diminua rolul vicepreşedintelui în administraţie. În cursul campaniei electorale, Biden a fost unul dintre cei mai fermi critici ai lui Cheney, apreciind că acesta este "cel mai periculos vicepreşedinte" pe care l-au avut Statele Unite.

Conform unui sondaj publicat luni de CNN, aproape un sfert dintre americani (23 la sută) consideră că Dick Cheney este cel mai puţin potrivit vicepreşedinte, numai 35 la sută apreciindu-l drept "bun", "foarte bun" sau "cel mai bun".

"M-aţi întrebat mai devreme dacă sunt îngrijorat în legătură cu aşteptările foarte mari pe care le au oamenii de la preşedintele Barack Obama", a spus Biden, în interviul acordat lui Larry King. "Am spus că, pe plan intern, nu sunt foarte neliniştit, dar pe plan internaţional, da", a spus Biden, adăugând că speranţele în străinătate sunt imense.

"Am fost contactat de extrem de mulţi lideri mondiali (...), care sunt atât de dornici să aibă un lider american a cărui politică reflectă valorile noastre şi cu care pot discuta", a spus el.

Biden s-a declarat dezamăgit pentru incidentul în care a fost implicat Bush, atacat cu pantofi în cursul unei conferinţe de presă desfăşurate săptămâna trecută la Bagdad.

Sondajul CNN/Opinion Research Corporation a fost realizat pe un eşantion de 1.013 persoane, în perioada 19 - 21 decembrie, şi are o marjă de eroare de 3 puncte.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici