Joe Biden se va angaja să ia măsuri pentru a descuraja un atac nuclear asupra Coreei de Sud

La summitul de săptămâna viitoare cu liderul sud-coreean Yoon Suk Yeol, preşedintele american Joe Biden va promite măsuri „substanţiale” pentru a sublinia angajamentul SUA de a descuraja un atac nuclear nord-coreean asupra Coreei de Sud, a declarat vineri un înalt oficial american, citat de Reuters.

920 afișări
Imaginea articolului Joe Biden se va angaja să ia măsuri pentru a descuraja un atac nuclear asupra Coreei de Sud

Joe Biden se va angaja să ia măsuri pentru a descuraja un atac nuclear asupra Coreei de Sud

„Lucrăm în mod extraordinar şi intens cu sud-coreenii pentru a lua măsurile necesare pentru a susţine atât percepţia publică, cât şi realitatea angajamentelor noastre”, a declarat oficialul pentru Reuters înaintea summitului lui Yoon cu Biden de miercurea viitoare.

Oficialul a declarat că una dintre cele mai mari realizări ale SUA este faptul că o serie de ţări din Indo-Pacific care ar fi putut construi arme nucleare au ales să nu o facă datorită protecţiei aşa-numitei umbrele nucleare americane.

„Am fost foarte clar că angajamentul nostru faţă de această disuasiune nucleară rămâne, este de fier pentru Coreea de Sud”, a declarat oficialul, sub protecţia anonimatului.

„Preşedintele Biden va ... vorbi despre măsuri substanţiale pentru a sublinia acest lucru, pentru a-l actualiza, pentru a clarifica faptul că toată lumea are puţine îndoieli cu privire la angajamentul nostru de a fi alături de Coreea de Sud, chiar şi în faţa provocărilor din partea Coreei de Nord, a zornăitului de săbii din partea Rusiei şi, sincer, a ambiţiilor de consolidare nucleară din partea Chinei”, a spus acesta.

Vizita de stat a lui Yoon, care va dura o săptămână începând de luni, are loc într-un moment în care tot mai mulţi sud-coreeni spun că ţara lor ar trebui să îşi dezvolte arsenalul nuclear pentru a se apăra de un atac din partea Coreei de Nord, înarmată nuclear, şi a arsenalului său în expansiune de rachete şi bombe.

Oficialul nu a detaliat, cu excepţia faptului că a spus că demersurile ar implica „o varietate de lucruri, de la anumite tipuri de calcule, mai mult în ceea ce priveşte activităţile noastre reale şi unele angajamente la nivel înalt între Statele Unite şi Coreea de Sud”.

Într-un sondaj de opinie publicat la 6 aprilie de Institutul Asan pentru Studii Politice din Seul, 64,3% dintre sud-coreeni au susţinut dezvoltarea armelor nucleare, iar 33,3% s-au opus.

Sondajul a arătat că 52,9% dintre sud-coreeni erau încrezători că Statele Unite ar folosi arme nucleare pentru a apăra Coreea de Sud în cazul unui atac nuclear din partea Coreei de Nord. Dar numărul a scăzut la 43,1% atunci când respondenţii au fost întrebaţi dacă sunt de părere că SUA şi-ar risca siguranţa pentru a apăra Coreea de Sud, 54,2% dintre ei afirmând că SUA nu şi-ar asuma astfel de riscuri.

Un al doilea oficial a declarat că Statele Unite au salutat rolul pe care Coreea de Sud l-a jucat în susţinerea Ucrainei şi ar „saluta paşii suplimentari pe care (aceasta) ar putea fi dispusă să îi facă”.

„Dar recunoaştem, de asemenea, că, la fel ca fiecare ţară, trebuie să ia aceste decizii pe baza propriilor calcule”, a spus el.

Oficialul a declarat că situaţia drepturilor omului din Coreea de Nord, pe care Yoon a pus-o în centrul atenţiei, va fi probabil un subiect de discuţie la summit.

Yoon, într-un interviu acordat marţi agenţiei Reuters, a semnalat pentru prima dată o îndulcire a poziţiei sale privind furnizarea de arme Ucrainei, spunând că guvernul său ar putea să nu „insiste doar pe sprijinul umanitar sau financiar” în cazul unui atac pe scară largă asupra civililor sau a unei „situaţii pe care comunitatea internaţională nu o poate tolera”.

Primul oficial a declarat că summitul, doar a doua vizită de stat sub administraţia Biden, a reflectat aprecierea lui Biden faţă de conducerea puternică a lui Yoon şi apropierea sa de Japonia, celălalt aliat cheie al SUA în Asia de nord-est.

Biden va lăuda, de asemenea, investiţiile uriaşe în tehnologie sud-coreeană în Statele Unite de când a preluat mandatul, care se apropie acum de 100 de milioane de dolari, a spus oficialul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici