Joe Biden se va întâlni cu Xi Jinping luna viitoare, în SUA, pentru o „conversaţie constructivă”

Joe Biden ar urma să se întâlnească cu liderul chinez Xi Jinping în marja unui summit care va avea loc în noiembrie la San Francisco pentru discuţii "constructive", a anunţat marţi Casa Albă.

260 afișări
Imaginea articolului Joe Biden se va întâlni cu Xi Jinping luna viitoare, în SUA, pentru o „conversaţie constructivă”

Joe Biden se va întâlni cu Xi Jinping luna viitoare, în SUA, pentru o „conversaţie constructivă”

Comentariile au fost făcute la câteva zile după ce ministrul chinez de externe a efectuat o vizită la Washington pentru a deschide calea ca Xi Jinping să se întâlnească cu Joe Biden la summitul Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC).
 
"Ne propunem să avem o conversaţie constructivă, o întâlnire între lideri la San Francisco, în noiembrie", a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.
 
"Această întâlnire va avea loc luna viitoare, în noiembrie. Vom avea o conversaţie constructivă la San Francisco. Cred că tocmai am confirmat acest lucru", a adăugat ea.
 
Un înalt oficial al administraţiei americane a declarat pentru AFP: "Există un acord de principiu pentru a ne întâlni la San Francisco în noiembrie. Încă lucrăm la detaliile importante necesare pentru a finaliza aceste planuri".
 
Biden şi Xi nu au mai avut niciun contact de la o întâlnire în Bali, în noiembrie 2022.
 
Relaţiile sunt tensionate de ani de zile între primele două economii ale lumii, în timp ce îşi dispută influenţa în regiunea Asia-Pacific şi dincolo de ea, iar Beijingul stimulează cooperarea cu Rusia în încercarea de a reduce dominaţia SUA.
 
După ce diplomatul de top al Beijingului, Wang Yi, s-a întâlnit săptămâna trecută cu înalţi oficiali americani, Casa Albă a declarat că cele două părţi "lucrează împreună pentru o întâlnire", relatează The Guardian.
 
Dar ministrul chinez de externe a declarat sâmbătă că drumul spre discuţii încă "nu este unul lin".
 
Wang a declarat în cadrul unui eveniment organizat la Washington de Aspen Strategy Group că "ambele părţi speră să stabilizeze şi să îmbunătăţească relaţiile bilaterale cât mai curând posibil şi au convenit să lucreze împreună în vederea unui summit la San Francisco între cei doi şefi de stat", a relatat agenţia de presă de stat Xinhua.
 
"Calea spre San Francisco nu este lină şi nu poate fi lăsată pe 'pilot automat'", a avertizat Wang, potrivit Xinhua.
 
Cele două părţi trebuie "să elimine interferenţele, să depăşească obstacolele, să consolideze consensul şi să acumuleze rezultate", a spus el.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici