John Kerry a părăsit Orientul Mijlociu, fără să-i ralieze pe israelieni şi palestinieni la planul său

Secretarul de Stat american John Kerry a încheiat, luni, un turneu diplomatic de patru zile în Orientul Mijlociu, fără să reuşească să-i convingă pe israelieni şi palestinieni să se ralieze la planul său de pace, relatează AFP.

137 afișări
Imaginea articolului John Kerry a părăsit Orientul Mijlociu, fără să-i ralieze pe israelieni şi palestinieni la planul său

John Kerry a părăsit Orientul Mijlociu, fără să-i ralieze pe israelieni şi palestinieni la planul său

În cursul celei de-a zecea călătorii în regiune, John Kerry, care se confruntă cu poziţiile ireconciliabile ale celor două tabere, a discutat cu liderii israelieni şi palestinieni pe marginea unui proiect de acord-cadru, care trasează liniile reglementării divergenţelor legate de frontiere, securitate, statutul Ierusalimului şi soarta refugiaţilor palestinieni.

"Au existat multe decizii dificile. La un moment, a existat un document care conţinea ideile celor două părţi", a precizat un oficial din cadrul Departamentului de Stat.

Un alt oficial american de rang înalt a adăugat că emisarul american însărcinat cu dosarul israeliano-palestinian, Martin Indyk, a rămas la faţa locului pentru a continua să găsească un compromis.

Cu o zi înainte de plecarea lui Kerry, administraţia militară israeliană a făcut noi paşi în planul de construcţie a 272 de locuinţe în două colonii din Cisiordania.

"Un guvern care încearcă să găsească o soluţie pentru două state nu ar mai aprofunda conflictul construind în colonii, în special în cele care nu au nicio şansă să rămână sub suveranitatea israeliană", într-un viitor acord de pace, a comentat organizaţia Pace Acum.

Kerry a amintit în repetate rânduri că Statele Unite consideră colonizarea drept "nelegitimă".

Cotidianul israelian Maariv anunţă că Guvernul ar fi pregătit să suspende procesul de colonizare în Cisiordania, în schimbul prelungirii negocierilor de pace până în ianuarie 2015.

Însă premierul israelian a dat asigurări, luni, în cadrul unei reuniuni a partidului său, Likud, că nu ia în calcul să renunţe la procesul de colonizare în cursul negocierilor şi că nu a făcut nicio concesie şefului diplomaţiei americane, potrivit presei.

- "Argument fabricat"

Mişcarea liderului palestinian, Fatah, a insistat asupra respectării calendarului, avertizând că, după 29 aprilie, "dacă Israelul continuă să se încăpăţâneze, nimeni nu va putea să-l împiedice pe preşedintele (Mahmoud) Abbas să solicite din nou aderarea (...) la ONU, inclusiv la Curtea Internaţională de Justiţie sau la Curtea Penală Internaţională".

În buletinul său săptămânal, o comisie a Fatah a respins cererea de recunoaştere a Israelului drept "cămin al poporului evreu", denunţând-o ca "un argument fabricat".

Totuşi, în pofida acestui climat tensionat, Kerry, un artizan al reluării negocierilor de pace, în iulie 2013, după aproape trei ani de întrerupere, a înregistrat "progrese" în cursul discuţiilor purtate cu Netanyahu şi cu Abbas.

El urmează să se întoarcă în regiune la începutul săptămânii viitoare, anunţă presa israeliană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici